Kriget i Ukraina kan ge oss sämre etanol

Ungefär en tredjedel av den etanol som tankades i Sverige år 2020 var gjord av majs från Ukraina. Skulle Ukrainas skördar utebli kan vi behöva importera etanol med sämre klimatpositiva egenskaper från exempelvis USA.

Sverige späder i dag bensinen med etanol från i huvudsak Nederländerna men när majsen och vetet från Ukraina eventuellt uteblir så kan bensinen behöva spädas ut med etanol från USA som i en forskarstudie nyligen fått kritik för att ha en sämre klimatnytta. Foto: Roland Magnusson

– Ukraina är en stor producent och exportör av majs och vete som används i etanolproduktionen. Det är framför allt etanolproducenter i Nederländerna som importerar majs och vete från Ukraina, säger Jessica Allenius, vd för drivmedelsbolagens branschorganisation Drivkraft Sverige, till Sveriges Radio.

I dag späds Sveriges bensin med biobränslet etanol enligt den så kallade reduktionsplikten för att minska klimatutsläppen. Enligt energimyndighetens senaste statistik från 2020 så tillverkas en tredjedel av Sveriges biobränsle av majs från Ukraina. Skulle Ukrainas majs- och veteskördar utebli så kan Sverige i stället behöva importera etanol från exempelvis USA eller Brasilien.

– Det är stor skillnad på hur miljövänliga olika biobränslen är, det handlar både om hur råvarorna är framtagna och hur effektiv fabriken är som tillverkar bränslet. Råvarorna kan exempelvis vara sockerrör, skogsrester, majs och vete. Majsetanolen från USA har generellt en sämre klimatnytta än den europeiska, säger Jessica.

Jessica tror inte att etanol kommer bli en bristvara men säger att priset kan komma att stiga framöver.

Enligt Svebio

Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio säger att all etanol som säljs på den svenska marknaden måste klara 60 procent växthusgasreduktion i förhållande till bensin. 

– Om man får in sämre etanol måste man öka volymen etanol, eller exempelvis blanda in biobensin, för att kompensera och klara kvotkravet enligt reduktionsplikten, säger Kjell.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 02 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera