Statistik – påverkar kriget leveranstider?

Många traktortillverkare har nu svårt att leverera sina traktorer efter att kriget i Ukraina började. Många har svårt att lova när kundens ny-beställda traktor kan levereras. Frågan är om effekten av detta nu syns på inregistreringsstatistiken?

Valtra fortsätter ytterligare en månad i ledning och leder därmed fortsatt totalen under 2022. Källa: Stregi

April månad blev en mycket svag månad för inregistreringen av traktorer, och orsaken till det kan vara brist på komponenter som just nu råder på många ställen i Europa. I april registrerades 186 traktorer in vilket är 50 färre än motsvarande period förra året. Totalt i år har det registrerats 661 traktorer, vilket är 143 färre än perioden januari till april 2021.

Uppstickaren halverad

John Deere har tappat hälften sedan förra året, från 68 inregistreringar under april 2021 till 34 i april 2022. Valtra däremot har ökat med 15 inregistreringar från 25 till 40. Andra som har förändrat sina resultat är bland annat Massey Fergusson som ökat med fem, och Fendt som tappat fem, New Holland som minskat åtta och Case IH som tappat tio.

Högre effekter

Många effektstarka traktorer registrerades under april månad. Strax under 50 procent hade en effekt mer än 150 hästkrafter. Källa: Stregi

När det gäller fördelningen över effektklasserna av de inregistrerade traktorerna så tillhör många de högre effektklasserna. Av de 186 registrerade traktorerna i april så låg 78 av dem (motsvarande 42 procent) inom effektspannet 151–300 hästkrafter. 52 traktorer (motsvarande 28 procent) låg inom effektspannet 97–150 hästkrafter. 46 traktorer (motsvarande 25 procent) låg inom effektspannet 55–97 hästkrafter. Från 300 hästkrafter och uppåt så registrerades det totalt tio traktorer.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera