Ryskt vete exporteras för fullt

Det pågående kriget i Ukraina har kraftigt begränsat den ukrainska exporten av spannmål. Samtidigt ser den ryska veteexporten ut att rulla på i oförändrad takt, även om omkostnaderna är högre.

 

Sanktionerna mot Ryssland har inte fått den ryska exporten av vete att bromsa in, utan den går fortfarande för full maskin.Foto: Mostphotos


Världens export av vete domineras av en handfull större aktörer som finns kontinuerligt på exportmarknaden. Bland dessa återfinns dels Ryssland som är världens största vete­exportör samt även Ukraina i något mindre utsträckning. 

Den ryska invasionen av Ukraina och bombningar av Ukrainas hamnstäder har begränsat exporten av spannmål och jordbruksprodukter från Ukraina när fartyg ska ersättas av tåg. Den ryska exporten av vete är dock samtidigt i princip oförändrad trots restriktioner kring finansiella system och ryska rubel.

FN:s jordbruksorgan FAO har gjort en sammanställning över effekterna av kriget i Ukraina på bland annat den globala vetehandeln. Totalt är nästan 50 länder beroende av exporten från Ukraina och Ryssland för över 30 procent av sitt importbehov för vete. Jordbruksaktuellts diagram visar de länder som under förra året fyllde mer än 60 procent av sitt importbehov från de båda länderna. Eritrea som exempel köpte 100 procent av sin veteimport från Ryssland och Ukraina.Källa: FAO

Köparna finns kvar

Som syns i tabellen så finns det gott om länder som förra året var helt eller nästan helt beroende av att köpa vete från Ryssland och/eller Ukraina. Länder som har svårt att ersätta sin import av vete från Svarta Havet med andra ursprung, dels för att det kan vara svårt att hitta de volymerna från andra leverantörer och dels för att det kanske inte finns ekonomi till att välja bort det ryska vetet. Alternativen kan helt enkelt vara för dyra för att överväga.

De ryska marknadsanalytikerna IKAR konstaterar att de stora importörerna av ryskt vete som Egypten, Turkiet och Iran fortsätter att handla i vanlig takt. USDA har höjt sin exportprognos för Ryssland till 33 miljoner ton vete och franska analytikerna Strategie Grains sänker sin prognos för EU:s export utifrån större rysk konkurrens på världsmarknaden än väntat.

Dyrare ryskt vete

Ryska exportkvoter begränsar den ryska exporten av vete under februari-juni till 8 miljoner ton. Vilket kommer att innebära att exporttakten ska börja bromsa in under april, de två första veckorna i april hölls dock fortfarande en hög takt och 1 miljon ton vete exporterades.

En rubel som har stärkts till samma nivåer som innan kriget och rekordhöga exportskatter förväntas också bromsa exporten. För närvarande är den ryska exportskatten 970 SEK/ton enligt Bloomberg News. En båt lastad med 30 000 ton vete innebär då 29 miljoner kronor direkt till den ryska staten.

Transporten från Ryssland har också blivit dyrare, fartygskostnaderna har stigit med 50-80 procent på grund av den förhöjda risknivån.

Beroende av ryskt vete

Beroendet av det ryska vetet varierar stort mellan länderna som är stora importörer. För vissa som exempelvis Eritrea kan det vara en omöjlighet att välja bort ryskt vete. Andra skulle troligen kunna välja bort importen om man ville, som Saudiarabien.

Enligt LRF:s nyhetsbrev Internationella perspektiv finns det även EU-länder som har tagit en stor del av sin veteimport från Ryssland. Finlands veteimport kom till 80 procent från Ryssland förra året. 40 procent av Litauens import och 30 procent av Lettlands import stod Ryssland för. Det säger dock inget om hur stor importen var och det är troligen en import som snabbt har ersatts i år.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera