Minskat resultat för Scandi Standard

Kycklingföretaget Scandi Standard som äger Kronfågel, redovisar ett kraftigt minskat rörelseresultat för det första kvartalet 2022.

Scandi Standard redovisar försämrat resultat för första kvartalet. Slaktvolymerna sjönk också med 3,6 procent. Foto: Carolina Wahlberg

Rörelseresultatet, ebit, för det första kvartalet var 37 miljoner kronor. Vilket är en minskning med 58 procent om man jämför med samma period 2021, skriver Dagens Industri.

Företagets nye vd Jonas Tunestål skriver i rapporten att det var väntat att ”resultatet skulle vara påverkat av ledtider för prisjusteringar kopplade till kostnadsökningar på insatsvaror”. Vidare skriver han: ”Den betydande resultatförsämringen i kvartalet var främst en konsekvens av det fortsatt utmanande läget inom segmentet ready-to-cook.”

Kompensera kostnadsökningar

Bolagets totala omsättning ökade till 2 793 Mkr från 2 469 Mkr under kvartal 1 förra året. Inom produktsegmentet ready-to-cook blev omsättningen 2 048 och rörelseresultatet hamnade på minus 2 Mkr, vilket kan jämföras med vinsten på 70 Mkr i fjol, skriver Dagens Industri.

Jonas Tunestål skriver att tillväxten om 13 procent framför allt var ett resultat av prisjusteringar som genomförts för att kompensera kostnadsökningar samt positiva valutaförändringar.

Kostnadstryck på insatsvaror

Det senaste året har bolaget pressats av stora kostnadsökningar och situationen i Ukraina har lett till ett ökat kostnadstryck på grund av oro kring livsmedelsförsörjningen.

”Även Scandi Standard påverkas av situationen, där oroligheterna skapar ett fortsatt kraftigt kostnadstryck uppåt på insatsvaror som foder, frityrolja, förpackningsmaterial, men även på energi och transporter, som förväntas fortsätta under andra kvartalet”, skriver Scandi Standard.

Enligt företaget fortgår arbetet med att införa prishöjningar, och kunderna har generellt visat förståelse för att den rådande situationen kräver detta.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera