Premiärskörd auktionerades ut

I dag var det premiär för skörd av färskpotatis på Bjärehalvön. Totalt skördades 40 kilo som sedan auktionerades ut.

Premiärskörd av färskpotatis på Bjärehalvön den 4 maj. Arkivbild: Mostphotos

Det var Lidl Sverige som la högsta budet, och potatisen såldes för 2 500 kronor per kilo. Den totala summan för potatisen, på 100 000 kronor, skänktes oavkortat till UNHCR och behövande i Ukraina.

– Att skörda de första potatisarna är alltid en speciell känsla och när vinsten från auktionen går direkt till behövande gör att det känns extra fint, säger Arnold Ebbesson, som är en av SydGrönts odlare och som stod för hälften av skörden, i ett pressmeddelande.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera