Stor höstsådd ger goda förutsättningar

Än så länge goda förutsättningar för årets spannmålsskörd, konstaterar Lantmännen i en lägesrapport.  Men mycket kan hända innan det blir skörd, och det finns ett stort behov av regn.

Stor höstsådd ger goda förutsättningar för en bra svensk spannmålsskörd.
Foto: Mostphotos

Förutsättningarna för skörden 2022 ser än så länge bra ut, skriver Lantmännen i ett pressmeddelande. Årets skörd tillmäts extra betydelse för den svenska livsmedelsförsörjningen, som är viktigare än någonsin i en allt osäkrare omvärld.

Stor höstsådd

2021 års höstsådd är stor, jämförbar med föregående års rekordnivå, och trots en regnig höst i stora delar av Sverige ser grödorna generellt ut att ha klarat sig bra, uppger Lantmännen. Höstsådden av spannmål och oljeväxter uppgår enligt Jordbruksverket till 605 400 hektar, vilket är sex procent mer än genomsnittet för de senaste fem åren.

Oro på världsmarknaden

Kriget i Ukraina leder till långtgående effekter på världens och Sveriges livsmedelsystem. Ukraina är en stor producent av vete, majs, solros och raps, och Ryssland har exporterat både spannmål och mineralgödsel. Tillsammans har både Ryssland och Ukraina en stor och avgörande roll för tillgången på gödsel, vete och majs i världen, konstaterar Lantmännen.

– En stor höstsådd är en förutsättning för en stabil skörd så det bådar gott inför skörden 2022, vilket är av yttersta vikt för Sveriges livsmedelsförsörjning. Sverige är – med undantag för torkåret 2018 – självförsörjande på spannmål, och exporterar även till andra länder. I en allt osäkrare omvärld är tillgången till mat och en god inhemsk försörjning viktigare än någonsin, säger Elisabeth Ringdahl, chef för Lantmännens division Lantbruk.

God status för höstsådden

Utvintring av grödor har märkts på vissa håll i landet, exempelvis i de östra och mellersta delarna av Sverige, där det tidvis har varit mycket kallt vilket har lett till att grödan frusit bort.

I Mälardalen har det varit rejäl vinterpåverkan med hela eller delar av höstrapsfält som är utvintrade, och delar av höstvetefälten. Trots detta ser det överlag bra ut för grödorna.

Extra viktig skörd

–  Nu avslutas vårbruket i stora delar av landet, säger säger Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen. I söder startade vårbruket tidigt och grödorna börjar så smått komma upp nu. Att vårbruket startar ger alltid en positiv känsla, men i år är situationen för de svenska lantbrukarna extraordinär. Läget är tufft med kraftigt stigande priser på gödning, proteinfoder, drivmedel och energi, vilket ökar riskerna i odlingen. Det faktum att vi vet att det kommer vara störningar i spannmålsvärdekedjan under en tid framöver gör årets skörd extra viktig,

Förra årets skörd var lägre än väntat, knappt fem miljoner ton. Med en stor höstsådd och ett bra vårbruk är förutsättningarna för årets skörd i detta tidiga skede goda, men som alltid styrs skördeutfallet av väderomständigheterna fram till skörd, konstaterar Lantmännen. När sådden nu är så gott som färdig i de stora odlingsområdena i Sverige behövs verkligen nederbörd, men i prognosen syns inget regn än. Lantmännen släpper sin skördeprognos i juli månad.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera