Täck silon med plast som kan återanvändas

Ett mobilt täcksystem för silo är något som Agrotel har utvecklat och just nu testar på två gårdar i Österrike. Målet med systemet är att man ska kunna snurra upp silons täckfilm på en rulle och återanvända den flera år framåt för att spara in både plast och tid. 

 

Den mobila silotäckaren flyttas lätt mellan olika silos genom ett mittmonterat lastarfäste. Foto: Agrotel


Enligt Agrotel så ska det mobila silotäcksystemet bidra till en effektiv resurs­användning genom att man använder en täckfilm som kan användas flera år innan den behöver bytas ut till skillnad från engångsplasten som används mycket just nu. 

Just nu undersöks och dokumenteras användningen av Agrotels Silo Schani system. Man undersöker foliens kvalité över tid, ser om systemet lyckas behålla samma foderkvalité som det konventionella systemet och man testar så att arbets- och resurseffektiviteten ökas genom användandet. 

Målet och förhoppningen av att använda sig utav det motordrivna systemet är att underlätta arbetet för lantbrukaren samtidigt som foderkvalitén behålls eller till och med förbättras. Förhoppningen är att lantbrukare ska se detta som en bra, smidig och resurseffektiv investering som man kan använda många år framöver.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera