Kraftig livsmedelsinflation skapar oro

Den ryska invasionen av Ukraina har fått priserna på energi och livsmedel att stiga kraftigt. Inflationen vi ser i västvärlden är dock långt efter vad länder i norra Afrika och Mellanöstern nu upplever. Och det finns en oro för effekterna av inflationen.

Turkiet har infört exportstopp för livsmedel som smör, nöt- och lammkött samt vegetabiliska oljor i ett försök att få kontroll på landets inflation som nu ligger på 68 procent. Foto: Mostphotos

Jordbruksaktuellt har tidigare rapporterat om hur exponerade en del länder är mot rysk och ukrainsk spannmålsexport. Och om hur stigande spannmålspriser hotar stabiliteten i länder där en stor del av invånarnas utgifter som utgörs av livsmedel och där importen av spannmål är avgörande för att föda befolkningen. Nu kommer också statistiken för hur de stigande energi och livsmedelspriserna slår hårt mot dessa länder.

FAO:s prisindex når rekordnivå

I mars steg FAO:s prisindex för livsmedel (FFPI) med 12,6 procent till 159,3 punkter. Det är den högsta nivån som indexet legat på sedan FAO började beräkna det 1990. Uppgången drivs framförallt av kraftigt stigande pris på spannmål och vegetabiliska oljor. FAO:s index för spannmål steg med 17,1 procent till 170,1 punkter och vegetabiliska oljor med 23,2 procent till 248,6 punkter.

Spannmålsindexet ligger nu betydligt över nivåerna som var aktuella 2011 då den arabiska våren inträffade. Våren 2011 låg FAO:s spannmålsindex runt 150 punkter, mars 2022 ligger på 170. 13 procent högre spannmålsindex nu än när den arabiska våren bröt ut.

Marsnivå överträffar också toppnivåerna från våren 2008 då index låg runt 160 punkter.

En tredjedel går till mat

Höga spannmåls- och livsmedelspriser kan snabbt skapa oroligheter i länder där en stor del av den disponibla inkomsten går till mat.

I i-länder utgör den genomsnittliga konsumtionen av livsmedel cirka 17 procent av konsumenternas totala konsumtion.

Enligt statistik från S&P Global Commodity Insights så ligger motsvarande siffra för södra Afrika på 40 procent,  För Östeuropa samt MENA (Mellanöstern och norra Afrika) läggs 27 procent av konsumentens totala köp på livsmedel.

Länder där man lägger en relativt stor andel av inkomsten på mat är länder där befolkningen kommer att vara känsligare för prishöjningar på mat.

Inflation på 70 procent

S&P Global Commodity Insights har rangordnat världens 20 länder med störst befolkning utefter deras inflation i april  sett till årsbasis.

Med 68 procents inflation toppar Turkiet listan när man når sin högsta inflationstakt på tjugo år. Turkiet har en befolkning på 84 miljoner.

På delad andraplats ligger Etiopien och Iran som båda har en inflation på 34,7 procent. Etiopien med 115 miljoner invånare och Iran med 84 miljoner. Iran som drabbades av torka förra året förväntas enligt USDA importera rekordhöga 7 miljoner ton, vilket också placerar landet som världens sjunde största veteimportör.

På sjunde plats finns Egypten med en inflation på 10,5 procent och 102 miljoner invånare. Landet är världens största importör av vete med en årlig import runt 12 miljoner ton.

Pristak på bröd

I Egypten har man sedan tidigare stödprogram för bröd. 60 miljoner egyptier är berättigade till en viss mängd bröd per dag till subventionerat pris. Nu har det även införts pristak för bröd utan subventioner, uppger Reuters. Bagerier som försöker höja priset över pristaket hotas med böter.

Att sätta ett pristak på produkten, bröd, men inte råvaran, mjöl, brukar ofta leda till att produktionen minskar när vinstmarginalen krymper eller blir negativ för bagerierna.

Exportstopp för livsmedel

Tunisien stoppar all export av frukt och grönsaker för att försöka sänka landets matkostnader.

Indonesien som är världens näst största importör av vete med 11 miljoner ton årligen har infört exportstopp av förädlad palmolja för att hålla nere matpriserna i landet.

Turkiet har infört exportstopp för smör, nöt- och lammkött, majs och vegetabiliska oljor. Landet är en stor importör av vete, men är samtidigt en av världens största exportörer av vetemjöl.

Enligt New York Times har det införts 43 olika exportstopp för livsmedel eller gödning runt om i världen sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera