Högre priser än väntat när Kvinnerstas besättning auktionerades ut

Trots färre besökare än väntat blev det bra priser när Kvinnerstaskolans mjölkbesättning auktionerades ut under onsdagen. Det berättar auktionsutropare Stig-Arne Johansson från Sajab Auktioner.

Runt 80 personer besökte Kvinnerstaområdet utanför Örebro när det var dags för djurauktion. Foto: Maria Sandberg

Naturbruksutbildningen på Kvinnerstaskolan i Örebro har gjorts om, och är numera en del av utbudet på Karolinska gymnasiet. I och med det ska större delen av den praktiska utbildningen inom lantbruksdjur förläggas ute på olika gårdar i länet. Därav såldes skolans egen besättning på auktion arrangerad av Sajab Auktioner den 4 maj.

Stig-Arne berättar att det var runt 80 besökare, vilket var färre än han hoppats på.

– Vi är faktiskt förvånade över att det blev så bra priser på så få köpare. Men det är så marknaden ser ut i dag, säger Stig-Arne och fortsätter:

– Förr behövdes det en köpare per djur, men så är det inte idag. I dag köper man kanske 15–20 djur.

Över förväntan 

Medelpriset för dagen hamnade på 17 945 kronor. Foto: Maria Sandberg

Totalt var det 112 kor som auktionerades ut, som såldes till totalt 15 köpare.

– Så det vart knappt 10 djur per köpare. Men det var en som köpte 26 kor.

Prisbilden för dagen var däremot över förväntan.

– Vi fick ett högre medelpris än vi hade väntat oss, jag trodde det skulle landa på 15 500 kronor. Men vi kom ända upp till 17 945 kronor i medel på korna. Det var mycket bra, säger han och tillägger:

– Den dyraste kon gick för 28 500 kronor.

Ny generation

Auktionsbesökarna kom från olika delar av landet.

– En hel del djur gick till Hälsingland, och det var någon från Östersund. Sen gick det ner till Östergötland, Västergötland och Småland.

Om Stig-Arne får gissa låg medelåldern på köparna på runt 50–55 år. Han berättar att de på djurauktionerna märker av att det finns yngre som satsar.

– Det är inget att tveka på utan vi har en ny generation på g in i mjölkproduktionen.

Eloge till personalen

Han säger att det var en speciell känsla att auktionera ut en naturbruksskolas mjölkbesättning.

– Man kände lite att det här inte är vad man vill i dagens läge. Men allt grundar sig i politiska beslut, och då är det ju så. Men som driftledaren på skolan sa ”det här kommer att läggas ner, men det kommer något nytt av det också”.

Stig-Arne vill också passa på att ge personalen på skolan en eloge.

– De hade gjort sitt yttersta för att de här djuren skulle vara i rätt kondition, och det var rent och snyggt. De hade gjort den här sista finputsen som man gör inför en försäljning.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera