Jordbruksverket har lämnat förslag på fördelning av krisstödet

I slutet på förra veckan fick Jordbruksverket i uppdrag att föreslå hur det föreslagna krisstödet till lantbruket ska utformas. Tillsammans med länsstyrelsen har myndigheten nu tagit fram ett förslag som lämnats till Näringsdepartementet.

706 miljoner kronor föreslås till mjölken. Foto: Carolina Wahlberg

Till följd av kostnadsökningarna som drabbat många lantbrukare hårt har regeringen i flera steg aviserat om stödpaket till lantbruket. Krisstödet består av 300 miljoner kronor till djurproduktion och växthusföretag, vilket aviserades i vårändringsbudgeten. Det är även ett utökat stöd till djurproduktion med 1 590 miljoner kronor, vara 90 miljoner är från EU:s krisreserv, och 50 miljoner kronor i utökat nationellt stöd till norra Sverige. Jordbruksverket har nu lämnat förslag på hur dessa pengar ska fördelas.

Enligt Jordbruksverket har man i förslaget fokuserat på de produktionsgrenar som enligt myndighetens beräkningar drabbats extra hårt av kostnadsökningarna. Förslaget är preliminärt tills regeringen har beslutat om stödens utformning.

Jordbruksverket har samarbetet med länsstyrelserna vid framtagandet av förslaget, och Jordbruksverket skriver att förslaget utgår ifrån att det är länsstyrelserna som ska hantera krisstöden i så stor utsträckning som möjligt.

Enligt Jordbruksverket väntas beslut från regeringen om exakt utformning för stöden och en plan för hur processen kring stöden ska fortsätta komma under andra halvan av juni. Delar av stöden kräver även godkännande från EU-kommissionen.

 

Jordbruksverkets förslag på hur krisstödet ska fördelas:

Källa: Jordbruksverket

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera