Fullt ös på samlingsauktion i Kumla

På ett soligt men blåsigt Örsta i Kumla samlades spekulanter och andra intresserade i slutet på april när Farmarauktioner anordnade samlingsauktion. Under dagen bytte allt från spännband till traktorer ägare. 

 

Runt 400 besökare från olika delar av landet samlades på Örsta i Kumla när Farmarauktioner anordnade den traditionsenliga samlingsauktionen i slutet på april. 

– Det var en riktigt bra dag! Samlingsauktionen i Kumla är tradition. Den har varit där i över 20 år, och det är alltid bra med folk och bra priser, säger Erling Lindberg, en av ägarna till Farmarauktioner Sverige AB. 

Enligt Erling var det omkring 400 besökare på plats. Många från Örebrotrakten, medan andra åkt lite längre och kom från bland annat Västra Götaland, Blekinge, Uppland och Värmland.

– Det var även några från Norge, Estland och Polen, och sen hade jag bud i telefonen från Litauen, berättar Erling. 

Totalt såldes maskiner och utrustning från 35 olika säljare. Enligt Erling var prisbilden för dagen normal, men några grejer stack ut och gick för mer än de räknat med. 

– Bland annat en Valtra, som gick för 420 000 kronor. Det var mer än vi räknat med, men den var i väldigt fint skick så det kan ha påverkat. Sedan hade vi en Volvo BM 621 lastmaskin som gick för 37 000 kronor och en kultivator från Väderstad som såldes till Norge för 37 000 kronor. Något annat som stack ut var ett järnspett som såldes för 1 700 kronor, de brukar gå för ett par hundra. 

– Jag tycker det är mer unga besökare nu än det var tidigare. Så det kan vara så att auktionskulturen kommer tillbaka igen. Det vore kul, säger Erling Lindberg.

Vill köra live

Under tiden det varit restriktioner på grund av corona­pandemin har Farmarauktioner kört nätauktioner och gör det även i år. Men Erling tycker att det är väldigt kul att kunna köra auktioner fysiskt igen. 

– Det är roligt, för de flesta säljare vill ha liveauktioner. Jag hade någon som väntade ett år att ha auktion, eftersom det inte gick förra året. Sen har det hänt på flera auktioner i år att folk kommer fram och tackar för att vi kör live, för de vill gärna ha det. 

Han säger också att de upplever att det är bättre resultat på live.

– På liveauktioner har besökarna möjlighet att själva titta och bedöma värdet, jämfört med på en nätauktion. Och de kanske kan ge lite mer om de ser att det är bra skick.

Att det är ett tufft läge inom lantbruket är inget man hittills märkt av på auktionerna. 

– Nej, jag tycker inte det. Däremot så tycker jag det går lite segt för folk att komma i gång och buda, mot hur det brukar vara. Det har de varit på alla auktioner i år, jag vet inte vad det beror på. Det kanske är så att de är avvaktande, och tänker att alla är försiktiga nu så att det kommer bli billigare. 

Utroparen Ove Kock hade full koll på vem som la det högsta budet hela tiden. Det blir många utrop på en dag, auktionen i Kumla pågick från klockan 10 och till strax efter klockan 14. Foto: Isabella Odmark

Ökat värde

Han tillägger också att i tuffa tider så stiger ofta värdet på begagnat. 

– Det är ju också så att det är svårt att få fram nya maskiner, det är långa leveranstider och man vet inte alltid när de kan leverera. Är det då bra begagnat så stiger det i pris.

Erling berättar att det nu rullar på med auktioner i sommar, med ungefär en varje lördag.

– Att det kommer folk är A och O, och det gör det ju. Jag tycker att alla auktioner vi haft i år har varit lyckade, och det märks att folk vill ut nu. Det blir en mötesplats. Och sen är det ett måste att det finns både korv och hamburgare, det skulle inte gå att ha en auktion utan det, det hör liksom till, avslutar Erling.

Dagens sista utrop blev också det dyraste. Det var en Valtra N101 som såldes för 420 000 kronor.

 

Tobias Huldin som driver Tobias Allfix hade siktet inställt på att få med sig en balvagn hem, och lyckades ropa in en för 1 900 kronor.

 

Besökarna Nils Häll och Linn Norberg hade inte planer på att köpa något speciellt utan var mest på plats för att se vad som fanns, medan Carl-Johan Selin (till vänster) hoppades ropa in ett dubbelmontage.

 

Under dagens såldes allt från spännband, stegar och lampor till balvagnar, lastmaskiner och traktorer.

 

Det var lång kö till matvagnen, där det gick att köpa korv, hamburgare och fika. Enligt Erling är korv och hamburgare ett måste för en lyckad auktion.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på. 

Kommentera