”Det är ett maraton man håller på med”

På Spångboda lantbruk utanför Frövi i Lindesbergs kommun håller man för fullt på att färdigställa bygget som kommer göra gården till en av de större i Sverige när det gäller smågrisuppfödning. 

 

– Hade man vetat att allt som händer i världen nu skulle hända då är jag inte säker på att vi hade tryckt på knappen och sagt ”nu kör vi”. Det är en löjligt turbulent värld. Men helt plötsligt diskuteras vikten av att ha en inhemsk livsmedelsproduktion. Den stora utmaningen är vad händer med prissättningen. Även om vi har en produkt som många vill ha och det finns en förståelse så måste man kunna betala vad det kostar också, säger Oscar Nilsson, en av ägarna till Spångboda lantbruk. Foto: Privat


På gården har man valt att specialisera sig på små­grisar. I och med pågående byggnation kommer man att utöka från dagens 1 150 suggor till ungefär 3 150 suggor. 

Bygget startade förra våren och förhoppningen är att man i mitten av sommaren kommer kunna flytta in djur i det stora nya stallet. 

– Sedan tar det längre tid innan vi fyllt upp med djur i alla avdelningar. Full produktion blir det nog först vid årsskiftet. Då är de sista ytorna klara, det är ett maraton man håller på med, säger Oscar Nilsson som driver företaget tillsammans med sin bror Ludvig Nilsson.

Hur stort blir bygget?

– Vi har gjort en tillbyggnad på ungefär 2 700 kvadratmeter. Sedan renoverar och rustar vi befintliga ytor på totalt sett 9 000 kvadratmeter. Sedan bygger vi ett helt nytt hus på 15 000 kvadratmeter. 

I det nya stora stallet kommer det att bli grisningsavdelningar samt plats för en del tillväxtavdelningar, rekryteringsdjur och en del slaktdjur. Stallen är enligt Oscar traditionella och det kommer inte att bli någon försöksanläggning. 

– Vi vill få en effektivitet där vi kombinerar en god driftsekonomi med att säkerställa ett bra smittskydd och en god djurhälsa. Det är hela syftet att få till ett välfungerande stall. Vi har jäkligt duktiga medarbetare! Vi hoppas att djuren ska må bra i de nya stallarna, så att vi kan fokusera på det sista finliret som ger en riktig bra fart, säger han. 

Det byggs även en egen värmeanläggning så att man med biobränsle ska kunna värma hela gården. Målet är att vara en resurseffektiv och klimateffektiv grisgård. 

– Grisen är ett väldigt klimateffektivt djurslag redan i dag och vi ska vara med långt fram i den matchen. 

Var i bygget är ni nu?

– Eftersom det var en ovanligt tidig vinter och en sen vår så fick vi kasta om lite. Vi har hållit på med färdigställande av en del mark- och golvytor. Andra delar har både väggar, tak, belysning och ventilation och där håller man på att montera inredningen. Vi är i alla skeden som ett bygge kan vara. Just nu är vi troligtvis inne i den mest intensiva perioden för det rör sig på alla områden.

Hur känns det?

– Jag tycker att det känns bra! Jag är nöjd med utformningen. Det som är jobbigt i det här är naturligtvis hela prisoron, både för våra grisar, foderkostnader och inte minst hur det påverkar kundernas och konsumenternas handelsmönster. Det kan ju förändas om ekonomin försämras kraftigt, säger Oscar och fortsätter:

– Vi lever numera i en värld som är väldigt turbulent. Vi tillsammans med våra utrustningsleverantörer och snickare har fått jobba förebyggande för att säkerställa att material kommer fram i tid. En hel del av utrustningen tillverkas antingen i Danmark, Tyskland, Spanien eller i Kina. Naturligtvis märker vi av störningar som både är coronarelaterade och i och med Ukrainakriget. Inte minst den kraftiga kostnadshöjningen av råvaror. En hel del saker i vårt bygge är uppsäkrat och levererat och uppfört. Men jämfört med önskemålen så är det saker som dragit i väg kraftigt i pris. 

Oscar nämner till exempel rostfritt stål som något som är oerhört mycket dyrare nu än vad det var bara för åtta månader sedan. 

– Tack och lov har vi, tillsammans med vår konsult Ulf Håkansson haft en tydlig diskussion tidigt i det här att vi måste ligga långt fram med de saker som vi kan ligga långt fram med. 

Oscar är också nöjd med samarbetet med de lokala byggarna och det företag som de valt att anlita med inredning och utrustning; Skiold - Datamix .

Hur är det att bygga i kostnadsläget som vi är i nu?

– Det är utmanande! När man är inne i ett projekt, även om vi har försökt att säkra upp på väldigt många plan, så är det alltid saker som du inte kan påverka. Men kanske är det ändå bättre att bygga nu än om två år för då hade vi fått hela kostnadsökningen på oss. Nu får vi en stor del av vår byggnation enligt våra kalkylpriser och sedan är det en del som kommer in på fel nivå. 

Hur har dialogen varit med banken?

– Vi har haft bra dialog med våra finansiärer. Vi har tidigt diskuterat de förändringar och de saker vi upplever sker i marknaden. Jag tycker att det har funkat väldigt väl. 

Ni utökar inte bara djur men även personal. Hur går det med rekryteringen?

– Det har gått bra. Vi har en riktigt bra medarbetarstab. De gör ett fantastiskt arbete. Våra produktionssiffror går upp trots att vi är i en byggprocess. Det är ganska ovanligt! Vår förman Ann, tillsammans med våra medarbetare är fantastiskt duktiga.  Det är kul att det finns mycket duktiga människor som vill jobba hos oss. 

Varför satsar ni?

– Dels hade vi ett renoveringsbehov på det befintliga. Sedan tycker vi att smågrisuppfödning är ett intressant område att vara företagare inom. Vi har haft en bra utveckling i företaget och vi har en bra dialog med de som köper våra grisar.

 

Spångboda lantbruk AB

Ägare: Bröderna Ludvig och Oscar Nilsson

Antal djur: 1 150 suggor, när bygget är klart 3 150 suggor.

Hektar: 230 hektar till foderproduktion.

Personalstyrka: Just nu 13-14 stycken, men när allt är klart kommer de vara 22-23 totalt inklusive Ludvig och Oscar.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 15 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste