NATO-ansökan visar att 2022 är året då allt är möjligt

Rysslands anfallskrig mot Ukraina ändrade spelplanen totalt. Vår NATO-ansökan är resultatet av en enorm tvärvändning för Socialdemokraterna. Den visar med vilken kraft politiska omsvängningar nu kan ske. När uppmärksamheten kommer till jordbruket, hur vill vi då att politiken ska bli?

 

När detta skrivs har vetepriset på de internationella börserna för skörd 2022 passerat 4,5 kronor per kilo, efter att ha stigit med mer än tio procent bara de senaste dagarna. Det är extremt högt.

Många har ännu inte förstått hur omvälvande de skenande foder- och spannmålspriserna är. Det kan bero på fördröjningen innan de stigande kostnaderna letat sig ut till konsument, men framför allt på att svenskarna under decennier lagt så liten del av sin inkomst på mat. Även i dag är de hotande räntehöjningarna och stigande energipriserna ett större problem för många familjer i villa.

För de flesta på jorden utgör kostnaden för maten en betydligt större del av inkomsten. Det är miljarder människor som kan få allvarliga problem att köpa mat under det kommande året. Det kan starta en politisk och opinionsmässig svallvåg som kan nå ända till oss.

Vi har redan nu i krisens inledning sett flera stora jordbruksländer införa exportrestriktioner, för att försöka dämpa de inhemska prisstegringarna på mat.

Hur vill vi att jordbrukspolitiken ser ut, om allt strax är öppet för omprövning? Risken är att den statliga inblandningen och detaljregleringen tilltar, när väljarnas intresse för vårt politikområde tilltar.

Kanske kommer vi rent av att höra rop på prisregleringar. Eller ska regeringen lagom till valet börja betala ut tillfälligt matbidrag till alla som äter? Så som man hanterat stigande elpris och drivmedelspris, med tillfälliga bidrag under några månader. Det tycks inte finnas någon gräns för dumheten.

Vi vet att svensk produktion skulle stimuleras av mindre politisk inblandning och mindre detaljreglering. Väldigt många av dagens riksdagsledamöter har tyvärr en förbluffande stark tro på sin förmåga att veta bäst även inom de politikområden där de helt saknar kunskap.

I den nya politiska verkligheten där vår försvarsminister på några månader kan gå från ”över min döda kropp” till att skicka in ansökan om NATO-medlemskap, är det viktigt att vi omformulerar vår önskelista till regering och riksdag.

Missar vi den totala omsvängningen riskerar vi att politikerna i stället överraskar oss med nya kraftfulla, frihetsinskränkande regleringar, som vi hittills sett som helt uteslutna.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 24 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera