Remissvar: Nej till produktionstak för gårdsförsäljningen

I sitt remissvar gällande utredningen om gårdsförsäljning säger Sveriges Oberoende Bryggerier nej till några av de begränsningar som föreslås.

Sveriges Oberoende Bryggerier vänder sig mot de begränsningar som utredningen om gårdsförsäljingen föreslår angående tillåtna produktionstak och volymer av exemelvis vin och öl som får köpas vid ett tillfälle. Foto: Mostphotos

I utredningen om gårdsförsäljningen som presenterades i slutet av förra veckan så blev svaret ett ja med begränsningar om produktionstak och vilka volymer som får köpas vid ett tillfälle.

I utredningen föreslås bland annat ett produktionstak på:

  • 500 000 liter för jästa drycker upp till 10 procent alkohol,
  • 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 procent alkohol och;
  • 75 000 liter spritdrycker.

Och det är just dessa begränsningar som Sveriges Oberoende Bryggerier vänder sig mot i sitt remissvar. För övrigt är branschorganisationen positiv till förslaget. Det skriver tidningen Beernews.

Straffar hantverksskrået

”Begränsningen skär rakt igenom hantverksskrået där de som genom idogt arbete lyckat nå en viss tillverkningsvolym straffas genom att utestängas från möjligheten till gårdsförsäljning. Det är just dessa tillverkare som erbjuder de allra bästa förutsättningarna för att komma igång med gårdsförsäljning genom att de redan idag är givna besöksmål med rundvisningar, dryckesprovningar och kanske en egen restaurang.”, skriver bryggerierna i sitt remissvar och nämner exempel som Oppigårds och Jämtlands Bryggeri.

De skriver också att ett produktionstak vore direkt tillväxthämmande.

”Ska ölbryggerier som närmar sig den magiska gränsen 500 000 liter som ofta är brytpunkten för lönsamhet behöva välja mellan att dra i bromsen för att få behålla möjligheten att bedriva gårdsförsäljning, eller nyanställa produktionspersonal och samtidigt bli av med gårdsförsäljningen? Det är helt bakvänt utifrån reformens syfte.”, fortsätter bryggerierna.

Annan begränsning

I stället föreslår Sveriges Oberoende Bryggerier att hela delen med produktionsvolymer plockas bort från lagtexten.

En annan begränsning i utredningen var att även vilka mängder som ska kunna köpas in vid ett tillfälle. Något som bryggerierna är generellt sett för, men där man vill se ändrade proportioner.

– Att begränsa kvantiteten som varje enskild person får köpa vid samma inköpstillfälle tycker vi är bra. Men som representant för 146 ölbryggerier vill vi ändå påpeka orimligheten i att gränsen är lika stor för öl som för vin.

Man vill hellre se att maxvolymerna blir desamma som inresevolymerna från ett icke EU-land, det vill säga 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl, än de nu föreslagna 0,7 liter sprit, 3 liter öl och 3 liter vin.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 25 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste