Favorit i repris på Borgebyfältet

Coronarestriktionerna satte stopp för Borgeby Fältdagar förra året, och i stället valde man att öppna upp mässfältet för mindre fältvandringar i demoodlingarna. Ett lyckat koncept som gjorde comeback den 10 maj i år. 

 

Karl-Johan Wilhelmsson kollar av läget i den skalbaggeås som man anlagt i det nya mässområdet som kommer att fokusera på biologisk mångfald och vilt. På området kommer besökare att få handfasta tips om jakt, skrämselutrustning, samverkan och växtföljd.
Foto: Carolina Wahlberg


– I dag går vi tillbaka till kärnan för mässan, som är vår växtodling och kunskap kring den. Så det blir lite nörderi. Det var väldigt uppskattat förra året, så det här är en favorit i repris på allmän begäran kan man säga, säger Anna Larsen, projektledare för Borgeby Fältdagar. 

Det är ungefär 200 anmälda till dagen.

– Det är många lantbrukare, främst från Skåne men även en del lite längre norrifrån. Sen anmälde även Bollerups naturbruksgymnasium 60 elever, vilket är jättekul! 
 

Emma Hjelm jobbar för Greppa Näringen och är en av dem som är engagerade i mässans klassiska grop. Under fältdagen visade hon upp hur gropen ser ut ovan jord i början av maj.
– Det som är nytt sedan tidigare är att vi har bytt koncept lite och har valt att ha tre olika växtföljder; en djurgård på fyra parceller med vall, vall, raps och majs. Sedan har vi en flerårig blommande fältkant. Sedan en intensiv och en extensiv växtföljd. Vid den intensiva växtföljden satsar vi lite mer när det gäller fosfor och kalium bland annat, säger Emma och fortsätter:
– När vi väl gräver gropen brukar vi alltid hitta något som är extra intressant att titta på så kom och utforska grödorna under mark med oss under mässan. Foto: Carolina Wahlberg

Aktuellt i fält

Deltagarna delades upp i åtta grupper och slussades runt på 12 stationer. På stationerna möttes de av representanter från olika företag som visade upp sina demoodlingar och HIR Skånes personal som visade upp sina försök. 

– Dagen handlar dels om vad som är aktuellt i fält. Men det är också lite preview inför mässan, de odlingar man tittar på här i dag kan man följa upp på mässan och se hur de utvecklats. Man kan också se skillnader mellan olika sorter och effekter av olika insatser som man annars fått prata om i efterhand. Sen visar vi även gropen ovan jord, för att visa lite hur vi tänker och hur det ser ut i dag. Så kan man gå ner och kolla på rötterna i sommar.  
 

I ett led i djurgårdens växtföljd sådde man majs svampinfekterat av Pencillium, den 19 april. Två rader med betat utsäde och två med obetat. Ett problem man har sett i år är att många frön är urätna från det håll där de suttit fast i kolven. Emma Hjelm tror att det är möss som varit framme. Så den dåliga uppkomsten av majsen verkar ha ett par olika orsaker. Foto: Carolina Wahlberg

”Alldeles underbart”

Utöver dagens fältdag så är det full uppladdning inför sommarens mässdagar, och Anna är glad att äntligen kunna köra igen. 

– Det känns jättekul, och lite ringrostigt. Men det är alldeles underbart att få köra igen, och få lite lön för mödan. För 2020 trodde vi att vi skulle kunna köra, och 2021 trodde vi också att vi skulle få köra. Och nu får vi äntligen göra det!

Tredje året gillt bidrar också till en maxad mässa, och Anna säger att om det är något år man ska prioritera att försöka stanna båda dagarna så är det i år. 

– Om man ska hinna med allt. Något jag tycker är jätteroligt är att vi har tre seminarietält, ett för tema vall och grovfoder, och två vanliga. Så det får man inte missa. Sen ska man insupa atmosfären, hälsa på återförsäljare och handlare man inte sett på länge. Samt träffa varandra och känna vilken cool bransch vi jobbar i tillsammans. 

Utöver ett stort temaområde, maskinvisningar och fullmatat seminarieprogram kommer det bland annat även finnas ett helt nytt vilt- och mångfaldsområde att besöka och man kommer kunna se roboten Ekobot i arbete. 

– Vi kommer även ha ett område där vi pratar sprutteknik, med en stillastående ramp, och gödslingsteknik. Nu när gödningen är så dyr så är det viktigt att använda den på rätt sätt, säger Anna. 

Niclas Sjöholm är agronomy support manager på Adama och jobbar med försäljning och rådgivning. Under fältdagen pratade han bland annat om svampbehandlingar i höstoljeväxter och lyfte en grej som är extra viktigt att tänka på innan man gör en behandling i raps.
– Det är att göra rent sprutan ordentligt. Det är viktigt att vara noga. Rengöringen måste göras kontinuerligt. Och det räcker inte bara med vatten, utan även med någon form av rengöringsmedel innan och även efter körning. Det är jätteviktigt. När ni har blandat preparaten är det också viktigt att det inte står utan det ska ut direkt. Foto: Carolina Wahlberg

 

På mässfältets temaområde byggs en plansilo i miniformat där HIR Skåne, Trioplast, Lantmännen och Thorsil kommer visa två olika täckningar. 
– Vi kommer köra en optimal täckning med plast runt om, både botten, väggar och ovanpå. I den andra kommer vi tillsätta salt för att lagringen ska hålla bättre, och vi kommer även prata om när i processen man ska tillsätta saltet. Vid mässan kommer vi ta ett snitt och skicka till analys, för att se om det är några skillnader i näringsförluster. Det kan vara stora lagringsförluster om man gör fel, men om man gör rätt minskar de drastiskt, säger Joakim Olsson, fältansvarig på mässan. Foto: Isabella Odmark

 

Fredrik Hallefält, energirådgivare på HIR Skåne, är på plats för att berätta om kursen Sparsam Körning, som arrangeras av Hushållningssällskap runt om i landet. Kurserna finansieras av Jordbruksverket, vilket innebär att de är kostnadsfria för lantbrukare, och innehåller två till tre timmar teori samt en körövning. Topp tre för att spara in på dieseln är enligt Fredrik: 
– Håll nere varvtalet, ha rätt lufttryck i däcken och stäng av traktorn. I de flesta traktorer kan man se hur mycket de gått på tomgång. Ett exempel är den här traktorn som har gått cirka 5 000 timmar och 1 355 av dessa har den stått på tomgång. Det är ungefär 26 procent av tiden, och räknar vi då på en standardtraktor så rör det sig om nästan fem kubikmeter diesel som stått och bluddrat bort för ingenting. Så det går att spara enkelt. Foto: Isabella Odmark

 

– Den här fältdagen är egentligen en kopia av förra året. Både vi, utställarna och besökarna tyckte att vi lyckades bra förra året när vi inte fick ha en mässa, utan i stället satsade på att visa upp växtodlingen, säger Anna Larsen, projektledare för Borgeby Fältdagar, som berättar om fältvandringarna som anordnades på mässfältet i början på maj. Foto: Isabella Odmark

 

Frida Lindström och Christian Rydén läser till Lantmästare på Alnarp och tycker att fältdagen är intressant.
– Man får passa på när man bor här i Skåne, sista året, säger Christian och fortsätter:
–Efter examen ska jag hem och starta upp företag i Småland med ungnötsuppfödning och växtodling. Och samtidigt jobba på länsstyrelsen. 
– Efter examen vill jag jobba med växtodling antingen inom rådgivning eller försäljning. Jag får se vad det blir, säger Frida, som läser andra året. 
Båda brukar vara med på Borgeby Fältdagar, och kommer att besöka mässan igen i juni. Frida kommer till och med att sommarjobba hos HIR Skåne och hjälpa till inför mässan. 
– Det ska bli jätteroligt! Det kommer förmodligen bli mycket folk, säger hon. Foto: Carolina Wahlberg

 

Nils Gustav Nilsson och Tomas Ewald är växtodlare från nordvästra Skåne. Här tillsammans med Patrik Holmgren som är praktikant hos Nils Gustav.
– Vi ville lära oss lite mer om växtodling och om det finns något att snappa upp som vi inte har lärt oss tidigare, säger Nils Gustav Nilsson, som tycker att dagen varit intressant.
 Foto: Carolina Wahlberg

 

William Lindquist och Carl Johansson läser sista året på Bollerups naturbruksgymnasium. Efter studenten kommer de att börja jobba direkt. Sedan tänker de läsa vidare; en på Alnarp och en på Ultuna.  
– Jag ska jobba som maskinförare och med lite byggrejer på en stor mjölkgård, säger William.
– Och jag ska jobba hemma, dels som grisskötare och dels med växtodlingen, säger Carl.
Killarna brukar åka på Borgeby Fältdagar och hoppas kunna åka även i år. Foto: Carolina Wahlberg

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se


Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste