ASF intar västra Tyskland

Den tyska delstaten Baden-Württemberg har drabbats av afrikansk svinpest (ASF). Därmed finns smittan nu i både östra och västra delarna av den stora grisnationen. 

Det var på Kristi himmelfärdsdagen som tyska myndigheter bekräftade att ASF påvisats i en utegrisbesättning i sydvästra delen av landet. Gården ligger utanför Freiburg, just vid gränsen till Frankrike och inte heller särskilt långt från Schweiz. 

Hösten 2020 påvisades ASF i den tyska delstaten Brandenburg nära polska gränsen för första gången. Sedan dess har även Sachsen och Mecklenburg-Vorpommern i öst drabbats. I slutet av maj 2022 bekräftade tyska myndigheter att viruset nu även finns i Baden-Württemberg i väst.
Grafik: Malin Strandli

På gården med 35 slaktgrisar hade man först misstänkt att det var något fel på fodret, då omkring hälften av grisarna dött inom loppet av en vecka. Men efter provtagning visade sig symptomen bero på ASF och resterande grisar avlivades. 

God biosäkerhet

Två olika spärrområden omringar nu den drabbade gården. I det närmsta området finns två andra gårdar med drygt 300 grisar, och i det yttre spärrområdet finns 56 gårdar med totalt runt 700 grisar. 

Hur viruset kommit till gården vet man i skrivande stund inte, men delstatens jordbruksminister Peter Hauk ska vid en presskonferens ha uttryckt att den drabbade gårdens biosäkerhet är föredömlig med dubbla staket och hygiensluss, och att ett mänskligt misstag sannolikt är orsak. 

Via DNA-sekvensering hoppas myndigheterna nu kunna ta reda på mer om virusets ursprung, allt enligt Pig Progress.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera