Nödvändig flytt till nytt mejeri

I flera år har Roslagsmjölk letat efter ett nytt mejeri för att minska sina transportkostnader. Lösningen kom i form av Grådö Mejeri i södra Dalarna.

Roslagsmjölk har haft behov av att byta mejeri för att minska sina transportkostnader. Öppningen på Grådö Mejeri är därför varmt välkommen. Foto: Carolina Wahlberg

Sedan starten har Roslagsmjölk processat sin mjölk på Ålands Mejeri (ÅCA) men från och onsdagen den 15 juni kommer ett byte ske till Grådö Mejeri i södra Dalarna. En förändring som Per ”Blomman” Blomlöv, försäljningsanvarig på Roslagsmjölk, säger är nödvändig och mycket välkommen.

Per ”Blomman” Blomlöv är försäljningsansvarig på Roslagsmjölk. Han säger att det är tufft att vara en liten aktör inom mjölk-branschen men ser det som ett kall att kriga för att Roslagsmjölk ska överleva och att bönderna knutna till varumärket ska vilja fortsätta. Foto: Carolina Wahlberg

I nästan sex års tid har man använt sig av Ålands Mejeri och Blomman passar på att tacka dem för det fina arbetet och de som skött transporterna till och från mejeriet.

– Vi hade fortsatt att tillverka vår mjölk på Åland om det hade varit möjligt ekonomiskt. Men de dyra transporterna med både båt och bilresor har påverkat oss negativt ekonomiskt varje år.

Finns inte många kvar

Enligt Blomman har Roslagsmjölk letat efter ett nytt mejeri under flera år. Men han konstaterar att det inte finns så många kvar och att de som finns oftast inte vill ta så pass små volymer som Roslagsmjölk har.

­ – Vi har verkligen längtat efter att det ska komma en lösning på den svenska sidan och även kikat på att bygga eget. Men det är inte jättelätt med en så dyr investering, särskilt inte nu med de höga priserna.

Men plötsligt fanns där en öppning på Grådö Mejeri. Något som Blomman och de andra som arbetar med Roslagsmjölk är väldigt lyckliga för.

– Om vi inte hade fått till den här lösningen hade vi fått lägga ner snart. Nu kommer våra transportkostnader att halveras och även våra utsläpp från transporterna kommer att minska.

Positiva reaktioner

Det nya mejeriet ligger cirka 18 mil bort, den transportsträcka som enligt Blomman är rimlig i mejerisammanhang. För några dagar sedan lade Roslagsmjölk ut nyheten om mejeribytet på Facebook och enligt Blomman var det många av deras följare som verkade uppskatta att produktionen nu blir helt svensk.

– Målet med det nya mejeriet är också att bönderna knutna till Roslagsmjölk ska få lite bättre betalt så att de vill fortsätta och så att vi säkrar att mjölken finns kvar.

Enligt Blomman är situationen inom mjölkbranschen tuff, särskilt om man är en liten aktör. Många mejerier som tidigare fanns i Roslagen och Stockholms-trakten har lagt ner och så även många av mjölkgårdarna.

– Det är läskigt att titta på hur många gårdar och djur som har försvunnit. Vi måste kriga på och försöka överleva. Vi ser det som ett kall.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste