En bred portfölj med två nykomlingar

I år presenterar Scandinavian Seed två nya sorter, men satsar framförallt på att utveckla de sorter som ­redan finns i sortimentet. 

 

Foto: Isabella Odmark

 

På Scandinavian Seed har man under flera år lanserat nya sorter inför höstsådden. Oskar Gustafsson, produktchef säger att deras portfölj av sorter blivit väldigt bred och att företaget redan har många starka sorter på marknaden som man vill fortsätta utveckla. 

– I år har vi aktivt valt att arbeta mycket med det materialet som vi har lanserat de senaste åren och på att tillgodose en tillräcklig tillgång på utsäde på de sorterna. Men vi har två nya sorter i år som kan bli ett bra komplement till det vi redan har. 

Årets nyheter

Oskar Gustafsson, produktchef på Scandinavian Seed tror att det kan bli ett större fokus på både höstvete och höstraps i år med tanke på den prisbilden som är nu.  Foto: Scandinavian Seed
Oskar Gustafsson, produktchef på Scandinavian Seed tror att det kan bli ett större fokus på både höstvete och höstraps i år med tanke på den prisbilden som är nu.
Foto: Scandinavian Seed

Den ena nyheten från Scandinavian Seed är en höstrapssort som heter Dynamic. En höstrapssort som är förädlad av DSV. 

– Vi har tidigare haft en sort som heter Dariot som varit väldigt omtyckt i södra Sverige. Dynamic är vår tänkta efterträdare till Dariot.

Dynamic är snabbväxande på både hösten och på våren. Den har drösningsresistens, god verticilliumtolerans och hög avkastning i södra Sverige. Den passar de odlare som vill ha en snabbväxande höstrapssort med högsta möjliga avkastningspotential. 

Den andra nyheten är en höstvetesort som heter RGT Koi. Ett klassiskt fodervete som framför allt är tänkt till det mellansvenska odlingsområdet där den har avkastat högt i försök under senaste åren.

– Vi kände att vi behöver ha ett högavkastande fodervete för att möta efterfrågan och konkurrensen på marknaden, säger Oskar.

Man har märkt av en efterfrågan på marknaden efter högavkastande fodersorter från lantbrukare som inte värderar proteinhalten lika högt som en hög avkastning eller hög stärkelseskörd.

Tänk igenom sortvalet

I år tror Oskar att det kan bli större fokus på både höstraps och höstvete, med tanke på prisbilden på avsalu grödorna och på den höga efterfrågan. Men han tror också att det kan vara viktigare än någonsin att tänka igenom sitt sortval och att anpassa sortvalet och odlingen efter de egenskaperna som finns i sorten och på den enskilda gården. 

– I och med att kostnaderna på insatsvarorna är höga och du dessutom har ett högt avsalupris så blir det en stor utväxling på att välja rätt sort baserat på sina behov. Är man i ett område med mycket vinterpåfrestningar så är det viktigare än någonsin att välja en sort som har en bra vinterhärdighet, eller om man satsar på att man ska producera en vara med brödsädeskvalitet så ska man välja en sort som tenderar till att prestera högra proteinhalter och säkra kvaliteten på varan redan vid sortvalet, säger Oskar och fortsätter:

– Ibland kan man tänka sig att det inte är så viktigt med vilken sort man väljer, men just i år så tror jag att ett genomtänkt sortval kan göra mycket för odlingsnettot.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste