Regeringen vill lägga fram ytterligare vårändringsbudget

Redan tidigt under onsdagen meddelade finansminister Mikael Damberg att regeringen skulle yrka avslag för sin egen budget, den budget som finansutskottet även föreslagit, inför dagens omröstning om vårändringsbudgeten.

 I ett försök att bereda väg för sitt nya förslag om att höja pensionerna meddelade S att de tänker fälla sitt tidigare förslag om vårändringsbudgeten. Foto: KRISTIAN POHL

Mikael Damberg berättade att man i stället ville lägga en extra vårändringsbudget för att få med det omtalade pensionsförslaget.

– Vi bedömer att det finns ett stöd av riksdagens ledamöter för en förstärkning av pensionerna. Vi kommer att yrka på avslag på finansutskottets förslag på ändringsbudget. Vi kommer återkomma med en extra ändringsbudget, sade han under en pressträff som han höll tillsammans med Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet. Hon meddelade att om en extra vårändringsbudget kommer från Regeringen kommer den att tas upp i kammaren redan under nästa vecka.

Beskedet kritiserades av oppositionen senare under riksdebatten som bland annat ansåg att förslaget om en ytterligare extra vårändringsbudget lämnats in för sent.

Anledningen till att S valt att rösta nej till deras egen vårändringsbudget, är att man i stället vill bereda väg för sitt nya förslag om att höja pensionerna.

Enligt uppgifter från TT ser företrädarna för de borgerliga partierna ingen anledning att förhindra en kortad beredningsprocess om den nya budgeten i riksdagen.

Under omröstningen som ägde rum efter klockan 16.00 röstade riksdagen som väntat för att avslå både regeringens och högeroppitionens vårändringsbudget. Regeringen har lovat att lämna nytt förslag på fredag. Det nya förlaget kommer bestå av regeringens ursprungliga budget, kompletterad med den nya pensionsöverenskommelsen med C, V och Mp. Det nya budgetförslaget kommer förmodligen att röstas om under nästa vecka. 

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste