”Vi har lyckats få den känslan som vi vill skapa”

I högsommarvärmen, den 21 juni, var det återigen dags för Slätte gård att ta emot de intresserade lantbrukarna för att mingla med branschkollegor, utställare och lyssna på föredrag.

Vid fältvandringen som hölls under kvällen studerades bland annat gårdens många varianter av gråärt och grön matärt. Foto: Stefan Ljungdahl
Olle Ryegård, en av arrangörerna bakom Slätte Ekodag, var nöjd med dagens upplägg. Där man i år valt att göra själv mässområdet mer komprimerat och satsat på att skapa ”rum” där besökarna kan samlas och få tillfälle att prata med varandra. Foto: Madeleine Rapp

– Slätte Ekodag är till för professionella lantbrukare som verkligen vill prata lantbruk och om man tittar ut här nu så ser man att det står små grupper med människor överallt och det är precis det vi vill skapa, så det känns roligt, säger Olle Ryegård som arrangerar mässan tillsammans med Emil Olsson som driver Slätte Gård.

Den stora frågan som diskuterades flitigt bland besökarna var prisbilden för eko just nu och hur marknaden kommer se ut på sikt. Olle konstaterar att marknaden är väldigt upp-och ner just nu till följd av kriget i Ukraina men att detta också lett till att marknaden för spannmålsodlarna på sikt ser positiv ut.

I år var temat på mässan ”Eko-raps” och inför mässan har Emil Olsson sått 430 hektar raps på gården som besökarna kunde kika på. Men det fanns många intressanta inslag för besökarna att ta del av, med allt ifrån föreläsningar, utställare av allt ifrån solceller till maskiner och spannmålstork. Många besökare var även intresserade av att se resultaten i ”gropen”.

– Där har vi kört ganska intensivt med bete flera omgångar för att bygga upp mullhalt och sedan växelvis odlat spannmål eller raps. Där har vi fått en svart rand på 30 centimeters djup, där det är 6,5 i mullhalt, kontra 3,2 i övriga jordlagret så någonting har skett där nere. Så den är intressant at titta på, säger Emil.

En av utställarna på plats var Lyckegård som hade med sig flera redskap för att visa upp hur man breddat sitt utbud de senaste åren. Efter Combcut som man startade med för några år sedan har man även förvärvat Cameleon, Kvickfinn och startat ett samarbete med tyska Treffler som arbetar med precisionsmaskiner.
– Vi har idag en portfölj och ett utbud för den hållbara jordbrukaren, säger Christian Bjärntoft, vd på Lyckegård och berättar att intresset för radhackning även växer på den konventionella sidan.
Foto: Madeleine Rapp

 

Emil Olsson driver Slätte Gård där han tillsammans med Olle Ryegård och Therese Olsson arrangerar Slätte Ekodag. Här visar han upp ett fält med gråärt som man etablerat på gården. 
Eva von Heideken, från gården Fräkentorp i Malmköping,var en av besökarna på mässan. Eva är intresserad av att arbeta mot ett mer regenerativt jordbruk och såg mest fram emot att kika på resultaten i ”gropen” där man gjort försök med mikroorganismer för att förbättra jordhälsan. Foto: Madeleine Rapp
Kajsa Sjaunja driver företaget Mikrojord tillsammans med sin man. Företaget säljer biostimulanter till både privatpersoner och jordbruket. Kajsa har länge varit fascinerad av mikroorganismer och bakterier som enligt Kajsa kan bidra med allt från att skapa och frigöra näring i jorden, få mer vattenhållande jord, tåligare växter, större skörd och göra så att växterna blommar mer. Foto: Madeleine Rapp
Victor Hansson och Monika Larsson från Tornum var på plats och visade bland annat upp Tornum Luftningsficka L, för lagring och kylning av spannmål. Man har valt att göra inspektionsluckan är extra stor, för att det ska vara lättare att ta sig in och ut exempelvis vid rengöring av maskinen. Foto: Madeleine Rapp

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Djupt oroande utveckling för svenskt jordbruk

Förra året var sannolikt det mest lönsamma för svenskt jordbruk sedan EU-inträdet. Detta år ser lönsamheten ut att bli sämre, men ändå historiskt sett god. Likväl är investeringsviljan inte minst i djurhållningen låg och vi går mot minskad produktion av gris, fågel och mjölk. Hesa Fredrik bör ljuda över stad och land. Den svenska naiviteten om mervärden för hela produktionsvolymen och bibehållen produktion trots nationella särregler och nationella merkostnader, måste få ett slut.

 

Kommentera