Brunnby Lantbrukardagar - En efterlängtad comeback
Den 6 och 7 juli, efter två års frånvaro gick Brunnby Lantbrukardagar äntligen av stapeln. Professionella lantbrukare välkomnades för att bland annat mingla med branschkollegor, träffa leverantörer och för att lyssna på intressanta seminarier.
Det totala antalet besökare under mässans två dagar uppmättes till 5 436. Men det är inte antalet besökare som är det viktiga, utan att det rätt besökare som kommer, menar Carl Aschan som är en av mässans arrangörer och vd för Hushållningssällskapet i Mellansverige.
– Det är professionella lantbrukaren vi vänder oss till och alla som ska vara här verkar ha hittat hit. Det finns ett väldigt stort uppdämt behov bland lantbrukare att få träffas. Brunnby är ju Sveriges andra största lantbruksmässa och nu har man fått chansen att få träffa kompisar och prata affärer igen vilket känns jättebra, säger Carl.
Bra med folk
Paulina Levin-Ander som är ny projektledare för mässan instämmer och tycker att allt rullat på bra. Mässans första dag bjöd på bra väder, men trots regnet under början av den andra dagen så har det varit bra tryck.
– Mässan har varit efterlängtad av många så det är roligt att vara i gång, säger Paulina och välkomnar alla tillbaka 2023.
Nästa år kommer att bli spännande för då kommer mässan att utvecklas ytterligare, berättar Carl.
–Vi kommer framför allt utöka mässområdet något samt titta på lite nya segment av utställare som passar dom växtodlingslantbrukare som är här.
Två priser delades ut under mässans andra dag. Ett för årets rådgivarinsats som tilldelades Marcus Willert där motiviveringen löd:
“Marcus Willert har med sitt betydande engagemang bidragit till att både bibehålla och förbättra markens välmående och produktionsförmåga genom att dra nytta av jordens naturliga egenskaper. Tack vare fokus och uppföljning har han även lyckats hålla nere lantbrukarnas insatta åtgärder i ekonomiskt hänseende samt skapat ökat intresse och förståelse för naturens känslighet. Han är en visionär inom sitt område och arbetar även internationellt där han både delar med sig av och tar in den senaste kunskapen. Mot denna bakgrund tilldelas Marcus priset Årets Rådgivarinsats 2022.”
– Det känns jätteroligt att ha fått det här priset! Roligt och meriterande, säger Marcus Willert , i samband med prisutdelningen.
Ett pris gick även till Årets spjutspetsföretag, Halla Gård i Kvänum, Västergötland. Priset mottogs av Anders Gunnarsson som är ägare till gården.
Juryns motivering löd: ”I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för. Hållbarhetsgrisen föds upp i en storskalig, konventionell produktion som har tagit Halla gårds hållbarhetsarbete till en ny nivå. Med hjälp av bland annat biogas från svindyngan är gården på väg att bli det kretslopp Anders Gunnarsson planerat för. På grund av höga elpriser är biogasen på väg att bli en mycket god affär. Ett kvitto på att Halla gård gör något unikt är att intresset från omgivningen är så stort att man tvingats begränsa studiebesöken.”
– Det känns jätteroligt och fantastiskt när tankar och idéer blir till verklighet. Och att mottas så här i branschen och marknaden är ju jätteskoj. Idag känner jag mig upprymd, säger Anders Gunnarsson.