Brunnby Lantbrukardagar - En efterlängtad comeback

Den 6 och 7 juli, efter två års frånvaro gick Brunnby Lantbrukardagar äntligen av stapeln. Professionella lantbrukare välkomnades för att bland annat mingla med branschkollegor, träffa leverantörer och för att lyssna på intressanta seminarier.  

Brunnby Lantbrukardagar gick av stapeln 6-7 juli. Det var en efterlängtad comeback för många. Foto: Ausrine Öhrström

Det totala antalet besökare under mässans två dagar uppmättes till 5 436. Men det är inte antalet besökare som är det viktiga, utan att det rätt besökare som kommer, menar Carl Aschan som är en av mässans arrangörer och vd för Hushållningssällskapet i Mellansverige.

Paulina Levin-Ander, projektledare för Brunnby Lantbrukardagar och Carl Aschan, en av mässans arrangör och vd för Hushållningssällskapet i Mellansverige. Foto: Ausrine Öhrström

– Det är professionella lantbrukaren vi vänder oss till och alla som ska vara här verkar ha hittat hit. Det finns ett väldigt stort uppdämt behov bland lantbrukare att få träffas. Brunnby är ju Sveriges andra största lantbruksmässa och nu har man fått chansen att få träffa kompisar och prata affärer igen vilket känns jättebra, säger Carl. 

Bra med folk

Paulina Levin-Ander som är ny projektledare för mässan instämmer och tycker att allt rullat på bra. Mässans första dag bjöd på bra väder, men trots regnet under början av den andra dagen så har det varit bra tryck.  

– Mässan har varit efterlängtad av många så det är roligt att vara i gång, säger Paulina och välkomnar alla tillbaka 2023. 

Nästa år kommer att bli spännande för då kommer mässan att utvecklas ytterligare, berättar Carl. 

–Vi kommer framför allt utöka mässområdet något samt titta på lite nya segment av utställare som passar dom växtodlingslantbrukare som är här.  

Under torsdagen hölls en debatt om lantbrukets långsiktiga förutsättningar och konkurrenskraft. I år gästades mässan av LRF:s förbundsordförande Palle Borgström som också deltog i politikerdebatten. Större fokus på tillväxt, sänkta omkostnader för lantbruket och den svenska vargstammen var några av frågorna som diskuterades flitigt. På scenen deltog Kristina Yngwe (C), Roger Haddad (L), Magnus Oscarsson (KD), John Widegren (M), Åsa Eriksson (S), Maria Gardfjell (MP) och Staffan Eklöf (SD). Foto: Ausrine Öhrström 

 

Pris för årets rådgivarinsats 2022 tilldelades Marcus Willert från HIR Skåne som ger rådgivning inom växtodling. Utmärkelsen delas ut av Branschråd för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL-Lantbrukets affärstidning. Foto: Ausrine Öhrström

Två priser delades ut under mässans andra dag. Ett för årets rådgivarinsats som tilldelades Marcus Willert där motiviveringen löd:

Marcus Willert har med sitt betydande engagemang bidragit till att både bibehålla och förbättra markens välmående och produktionsförmåga genom att dra nytta av jordens naturliga egenskaper. Tack vare fokus och uppföljning har han även lyckats hålla nere lantbrukarnas insatta åtgärder i ekonomiskt hänseende samt skapat ökat intresse och förståelse för naturens känslighet. Han är en visionär inom sitt område och arbetar även internationellt där han både delar med sig av och tar in den senaste kunskapen. Mot denna bakgrund tilldelas Marcus priset Årets Rådgivarinsats 2022.

– Det känns jätteroligt att ha fått det här priset! Roligt och meriterande, säger Marcus Willert , i samband med prisutdelningen. 

Pris för Årets spjutspetsföretag tilldelades Anders Gunnarsson ägare till Halla Gård. Tävlingen arrangeras årligen av Land Lantbruk, Ludvig & Co, LRF Ungdomen samt Swedbank och Sparbankerna och har pågått sedan 2004. Foto: Ausrine Öhrström

Ett pris gick även till Årets spjutspetsföretag, Halla Gård i Kvänum, Västergötland. Priset mottogs av Anders Gunnarsson som är ägare till gården.

Juryns motivering löd: ”I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för. Hållbarhetsgrisen föds upp i en storskalig, konventionell produktion som har tagit Halla gårds hållbarhetsarbete till en ny nivå. Med hjälp av bland annat biogas från svindyngan är gården på väg att bli det kretslopp Anders Gunnarsson planerat för. På grund av höga elpriser är biogasen på väg att bli en mycket god affär. Ett kvitto på att Halla gård gör något unikt är att intresset från omgivningen är så stort att man tvingats begränsa studiebesöken.” 

– Det känns jätteroligt och fantastiskt när tankar och idéer blir till verklighet. Och att mottas så här i branschen och marknaden är ju jätteskoj. Idag känner jag mig upprymd, säger Anders Gunnarsson. 

Torsdagsförmiddagen bjöd på regn men det var inget som skrämde Calle Aberger och lilla Ebbe från att besöka mässan. Foto: Ausrine Öhrström 
Mycket att förundras över på mässan för både stora och små. Foto: Ausrine Öhrström 
Nils-Erik Nilsson från Bollnäs och Per Hansson med Martin Hansson från Edsbyn hade en trevlig dag under torsdagen. De hann spana in stora maskiner och lyssna på flera seminarier. Foto: Ausrine Öhrström
Plogdemo lockade många nyfikna åskådare. Foto: Ausrine Öhrström 
Ronja Pense, 2.5 år, en av mässans yngsta besökare. Foto: Ausrine Öhrström
I nära anslutning till mässområdet gick det att besöka Markvårdscentrum. Här gavs chansen till att få bättre koll på sina dräneringssystem och hur man underhåller dem för att undvika skador. Foto: Ausrine Öhrström
Iurie Matenco från Moldavien och Baptiste Desperat från Frankrike arbetar på en gård i närheten av Nyköping. Båda tycker det har varit roligt att få se så många människor och alla maskiner på mässan. Foto: Ausrine Öhrström
Årets mässa blev en riktigt bra mötesplats för lantbrukare. Foto: Ausrine Öhrström

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera