Vasskörd blir till djurfoder

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, skördar i sommar vass i vikarna utanför Harg i Östhammars kommun och Hargs bruk. I forskningsprojektet ”Reed for feed” undersöks det om vass kan användas som foder till kor och hästar.  

En hydrokopter används vid skören av vass för att minimera att sediment grumlas upp eller att bottnar förstörs. Foto: Örjan Östman

Vass som skördats kommer att tas upp på land och ensileras på Hargs bruk för att senare i höst testat som foder till kor. Målet är att skörda minst 20 ton vilket görs med hjälp av en hydrokopter. Hydrokoptern går endast ner cirka 10 centimeter vilket minimerar att sediment grumlas upp eller att bottnar förstörs, rapporterar SLU.  

Förbättrad havsmiljö

– Havsvikarna runt Östhammar är väldigt övergödda och Östhammars kommun hoppas vasskörd kan bli ett komplement för att förbättra havsmiljön, berättar Camilla Anderson, miljösakkunnig på Östhammars kommun, i ett pressmeddelande.  

Här tas skörden av vass upp på land. Foto: Örjan Östman

En skörd på 20 ton vass skulle kunna innebära att 20–30 kilo av näringsämnet fosfor tas bort ur systemet. Mänsklig aktivitet tillför ungefär hälften av den mängd fosfor årligen i området. Genom en vasskörd kan överskottet på näring som finns i Östersjön återföras till land och på så sätt verka som en miljöåtgärd. Kan det samtidigt också användas som djurfoder så genererar vasskörden ytterligare en nytta. 

– På så vis kan vi återta näring från övergödda havsvikarna och använda det till att mata husdjur, säger Örjan Östman, forskningsledare för projektet och forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

”AI är spännande och ska hjälpa hela världen medan GMO är bannlyst”

Krönika: Det kom ett mess till mig häromdagen. Min man var ute på åkern för att få ner de sista hektaren korn i marken innan det annalkande regnet. Uppenbart hade den senaste intensiva veckans alla timmar i traktorn gjort att tankarna börjat glida alltmer från gårdens bestyr till omvärldsreflektioner… ”En tanke från traktorn… Visst är det konstigt att AI är spännande och ska hjälpa hela världen medan GMO är bannlyst… Tror nog att AI är värre för den fria mänskligheten…”

 

Kommentera