10 000 kilometer med veterantraktor för välgörenhet

Han kallas ”The Travelling Jackaroo”, och har sedan mars förra året åkt mer än 10 000 kilometer i sin Chamberlain 9g traktor från 1960. 19 åriga Sam Hughes har under sin resa genom Australien samlat in pengar till 3 olika välgörenhetsorganisationer.

19 årige Sam Hughes med sin ögonfångare till ekipage. Han kallas "The Travelling Jackaroo", jackaroo betyder ungefär "lärling på en får- eller boskapsfarm". Foto: Privat

Sam Hughes från Maleny i den australiensiska delstaten Queensland har i snart 1,5 år åkt runt för välgörenhet med sin veterantraktor från 1960.  Han har fortfarande många kilometer i sikte och hoppas att ett färjebolag vill sponsra honom så att han också kan komma till Tasmanien i södra Australien. Just nu befinner han sig lite mer än 400 kilometer norr om Perth i västra Australien.

Han började sin resa snart efter att han fyllt 18 år. Under resan har han hunnit samlat ihop över 700 000 kr till välgörenhetsorganisationerna Royal Flying Doctor Service of Australia, Dolly's Dream och Drought Angels. Samtidigt har han ökat medvetenhet för psykisk ohälsa på den australiensiska landsbygden. Under en dag kör han ungefär 200 kilometer, som mest har han kört 357 kilometer vilket tog honom 14 timmar.

Sam framför sitt ekipage på en väg någonstans i Australiens outback. Foto: Privat

–Jag snittar på en hastighet mellan 35–37 kilometer i timmen beroende på väglag men traktorns maxhastighet med trailer är 42 kilometer i timmen. Om något behöver lagas hittar jag en mekaniker som kan hjälpa annars gör jag enklare underhåll själv, säger Sam.

Trivs i sitt eget sällskap

Under resans första månader var ensamheten påtaglig. Men Sam har sedan dess lärt sig att uppskatta sitt eget sällskap, även om han fortfarande kan känna sig lite ensam ibland. Med på resan har han sin valp Bitsa och en papegoja som heter Flynette.

Försörja sig gör han genom att ströjobba längst med vägen, men han använder också sina sparpengar som han jobbade ihop före resan. Sam har också fått hjälp från ett gäng sponsorer.

Vad fick dig att göra resan?

–Det här är en svår fråga utan enkla svar. Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor på alla sätt jag kan, och jag har alltid velat köra för välgörenhet. Alla de 3 välgörenhetsorganisationerna jag samlar in pengar till hjälper människorna i outbacken otroligt mycket och det är därför jag valde dem. Många lider av psykisk ohälsa på landsbygden i Australien, därför ville jag göra något som uppmärksammar det, berättar Sam.

Sam samlar in donationer med förseglade burkar, de öppnas och räknas på varje välgörenhetsorganisations önskade bank.

–Jag tar ingenting till mig själv från burkarna, varje dollar som läggs i burkarna går direkt till välgörenhetsorganisationerna.

Vad är din största lärdom under resan?

–Att man ska lyssna på de äldre, de vet ofta mer än en själv. Man ska heller aldrig tro at man vet allting och heller aldrig någonsin sluta lära sig.

En dag i framtiden vill Sam gärna besöka Sverige. Han tycker att det skulle vara intressant att se hur annorlunda det kan vara jämfört med Australien. Vänner till Sam som varit i Sverige har pratat gott om landet och hur fint det är. Han känner inte till det svenska lantbruket så väl men hälsar till alla bönder att om de kan stå emot kylan i Sverige så kan de stå emot allt.

Sam träffar många människor som vill hjälpa honom på vägen och som vill donera till de hjälporganisationerna han samlar in pengar till. Foto: Privat
Ibland går något sönder men han försöker fixa det själv så gott han kan, annars tar han hjälp av en mekaniker. Foto: Privat
Traktorn har ingen lufkonditionering eller styrservo, men Sam sover i alla fall bekvämt enligt honom själv. Sängen har han numera i en gammal flygplanskropp som sitter på taket av hans trailer. Foto: Privat

Fakta om hjälporganisationerna

Dolly´s Dream arbetar för att förändra mobbningskulturen genom att ta itu med effekterna av mobbning, ångest, depression och självmord hos unga.

Royal Flying Doctor Service of Australia, till vardags även kallat The Flying Doctors, är en tjänst för akutsjukvård i Australien, där sjukvårdspersonal med flygplan och helikoptrar besöker patienter som bor långt från städerna. Verksamheten har funnits sedan 1920-talet.

Drought Angels har sedan 2014 arbetat hårt för att ge stöd till tusentals lantbruksfamiljer över hela Australien. Välgörenhetsorganisationen tillhandahåller direkt personlig ekonomisk stöd som ger bönder omedelbar tillgång till viktiga medel.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Dags att ge de fina orden mening

Krönika: Politiker pratar om att framtidens jordbruksmark finns i norra Sverige, trots det är det knappast något som märkts av rent praktiskt. Det blir fortfarande färre aktiva bönder som axlar ett allt tyngre lass genom att försöka försörja oss med mat. Mer mark läggs i träda och får sakta men säkert växa igen. Utveckling kan inte få stavas avveckling längre, vi måste vända trenden innan vi står här utan en norrländsk matproduktion.

 

Kommentera