Om att välja rätt väg

Krönika: När Alice i Underlandet träffade Cheshirekatten och frågade vilken väg hon skulle ta kom motfrågan - vart ska du? Det vet jag inte svarade Alice, varpå katten replikerade att då spelar det ingen roll vilken väg du väljer. Vet man inte vart man ska kan man välja vad som helst!

 

Borgeby Fältdagar i slutet av juni var ett efterlängtat tillfälle att återigen få mötas och inspireras. Kunder, branschkollegor, samarbetspartners och alla andra som är nyfikna på vad som händer inom det svenska lantbruket fick under mässan idéer om hur man skulle kunna utveckla sina verksamheter. Några besökare hade listor över företag som skulle besökas, andra njöt av att bara strosa runt och ta del av alla nyheter som presenterades och hur de skulle passa det egna företaget, eller inte.

Det märktes att energifrågan fått ökat fokus på mässan. Jag har inget belägg för att det var fler utställare inom energisektorn, men min känsla var att deras montrar var mycket välbesökta. Lantbruksföretagarna har många olika verksamheter i sina företag. I vissa fall kan det även omfatta solenergiproduktion, inte bara för den egna verksamheten. Det innebär ytterligare en verksamhetsgren med möjlighet att utveckla lönsamheten. Många frågor ska besvaras före investeringsbeslutet om energiproduktion. Ska solcellsanläggningen placeras på tak eller mark? Ska den bara täcka det egna behovet eller ska det bli en större solcellspark? Eller ska någon annan ta investeringskostnaden och du istället arrendera ut marken till en annan part? Oavsett alternativ väcker det frågor som många gånger faller utanför de beslut man normalt tar i sin löpande verksamhet. Specialanläggningar, ny teknik, nya juridiska frågeställningar och kanske påverkan vid framtida försäljning av fastigheten. Oavsett vilket alternativ som väljs så handlar det om att ha tillgång till rätt kompetens inför beslutet, inte minst beställarkompetens.

Det händer mycket på teknikfronten inom alla sektorer i samhället, inte bara lantbruket. För fem år sedan besökte jag en lantbrukare som byggt en solcellspark för eget bruk. Högst på önskelistan stod en batterilösning för att kunna utjämna mellan produktion och konsumtion under dygnets timmar. Utvecklingen av elbilar de senaste åren har säkert bidragit till att det vid årets mässa fanns batterilösningar anpassade för lantbruksföretaget. Det händer grejer, inte bara inom de mer traditionella driftsinriktningarna. Ny teknik gör att det är lätt att dras med och göra stora investeringar. Vad är rätt investering för just ditt företag? 

Tänk på kattens visdomsord. Man måste veta vart man ska annars kan man välja vad som helst! Och hur blir det då?

 

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades fredag den 22 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste