Jämn sträng och hög kapacitet

Pickupsträngläggaren Reiter Respiro R9 väckte stort intresse bland mässbesökarna på Borgeby. En sak som utmärker är att den gör en väldigt jämn sträng vilket underlättar nästa steg i vallskedjan. 

 

– Det känns som att detta är framtiden och det har varit ett högt tryck båda mässdagarna. Det är en ny produkt på marknaden och ett okänt märke, men folk har sett mycket av den på internet. Besökarna har vetat vad det är när de kommer hit, men de har inte sett den i verkligheten. Så det känns kul att kunna visa upp den, säger Jonatan Strömberg, som är den som importerar Reiter Respiro R9 i Sverige. Foto: Carolina Wahlberg


Strängläggaren Reiter Respiro R9 är tillverkad i Österrike och där har den också funnits i sex år. Men maskinen som visades upp på Borgeby är den första i Sverige. 

– Det är ganska nytt med de här pickuppsträngläggarna och denna är ny på marknaden i Sverige, säger Jonatan Strömberg från Laholm, som är den i Sverige som importerar strängläggaren. 

Han märkte av ett stort intresse bland besökarna och han tror att den här typen av strängläggare är på frammarsch.

– Man vill ha ett rent foder med hög kvalitet och slippa jord och sten. 

Jonatan är själv lantbrukare och driver Genevads Grönfodertork, en foderfabrik som fokuserar på hästfoder. Det är det företaget som äger strängläggaren och första skörden i år var på 660 hektar. 

– Det är jättenoga att vi har bra kvalitet och inte får in föroreningar, därför vi har valt den här typen av maskin.

Jonatan berättar att strängläggaren har en väldigt bra kapacitet på 14 hektar i timmen. 

– Den är tillverkad för att man ska kunna kör fort med den. Så vi har en arbetshastighet på upp till 20 km/h. 

Gräset lyfts upp med pickupvalsen som även är vinklad lite nedåt för att bättre hjälpa gräset upp till mattorna som roterar mot varandra och bildar där en sträng. Arbetsbredden är upp till nio meter. 

– Det som är speciellt med denna är att den är flexibel i själva pickupen. Den är femdelad så den går att flexa upp och ner. Så den är väldigt flexibel mot marken och kan följa den väldigt väl. Strängläggaren har också en topprotor som ingen av våra konkurrenter har. Den gör att gräset läggs ut jämnare på mattan vilket gör att du får en mer jämn sträng att hacka sedan. 

Enligt Jonatan är det just jämnheten som är det som utmärker strängläggaren. 

– Den gör väldigt jämna strängar både för rundbalspressar och självgående hackar. Samtidigt som den inte plockar upp några föroreningar i fodret. 

En fördel med jämna strängar är att det inte bildas tussar i strängen, vilket gör att hacken eller traktorn som drar pressen efteråt inte behöver dippa i varvtal. Ett jämnt varvtal är en stor fördel när det kommer till diesel­förbrukning.  

Vem har nytta av en sådan här?

– Alla som är måna om hög kvalitet på fodret och bra kapacitet, säger Jonatan. 

 

Enligt Jonatan är det väldigt lite skötsel och underhåll av själva pickupen. Detta då det inte finns några lager som ska sköta hur pinnarna ska gå. Utan här snurrar pinnarna bara runt runt. 
Foto: Carolina Wahlberg

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera