Ukraina och Ryssland har undertecknat en överenskommelse

Fredag 22 juli undertecknades ett avtal mellan Ukraina och Ryssland om att tillåta transporten av spannmål och gödningsmedel genom Svarta havet. Redan under lördagen inträffade flera explosioner vid hamnen i Odessa.

I fredags undertecknades det avtal som har varit på gång med Ryssland för att få dem att hindra blockaden vid Svarta havet och släppa ut ukrainskt vete till export. Foto: Mostphotos

Avtalet möjliggör export av 22 miljoner ton spannmål från Ukraina som på grund av Rysslands anfallskrig varit fast i hamnarna längs Svarta havskusten under flera månader.

Det var representanter för Ukraina och Ryssland som med hjälp av FN och Turkiet undertecknade avtalet i Istanbul i fredags. Transporterna kommer att övervakas och koordineras av en grupp tjänstemän från FN, Turkiet, Ryssland och Ukraina baserade i Itsanbul, rapporterar SVT Nyheter.

Exporten av ukrainskt spannmål genom Svarta havet förväntas åter vara i full drift om några veckor, sade två högt uppsatta FN-tjänstemän under fredagen. Enligt avtalet förbinder sig Ryssland att inte angripa hamnar medan spannmål transporteras.

Dagen efter att avtalet undertecknades inträffade flera explosioner vid hamnen i Odessa i södra Ukraina. Odessa är en av tre hamnar i Svarta havet som ska användas för utskeppningen av spannmål. Enligt ukrainska företrädare berodde explosionerna på ryska raketattacker, rapporterar BBC.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste