Fortsatt fågelinfluensa bland vilda fåglar

Under juli har det kommit in en stor mängd rapporter om sjuka och döda vilda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Fågelinfluensan som normalt inte sprids under sommaren har konstaterats i flera fall.

Fortsatt fågelinfluensa bland vilda fåglar medför ökad risk för utbrott också hos tamfåglar. Foto: Mostphotos

Antalet rapporter från allmänheten om fynd av sjuka eller döda vilda fåglar har ökat kraftigt under juli månad. Särskilt drabbade är områden längst västkusten och på Gotland med ökad och omfattande dödlighet hos vilda fåglar som främst drabbat sillgrissla, havssula, tordmule och gäss.

Ökad risk för utbrott hos tamfåglar

Det finns risk för smitta till tama fåglar då utbrottet också omfattar landlevande fåglar som gäss. Därför är det viktigt att undvika kontakt mellan tama och vilda fåglar. Ökade antal rapporter om smittade vilda fåglar ses för närvarande också i andra delar av Europa, skriver SVA i ett pressmeddelande.  

– Europa har aldrig tidigare upplevt så stora och omfattande utbrott av fågelinfluensa som under de två senaste säsongerna. Vad vi nu ser, med fortsatt smittspridning och hög sjuklighet och dödlighet bland vilda fåglar mitt i sommaren, är ett helt nytt scenario. Det finns därför mycket som talar för att även kommande säsong kommer bli problematisk, med ökad risk för utbrott också hos tamfåglar, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA.

Normalt sker utbrott av fågelinfluensa under vinterhalvåret. När det senare blir varmt och soligt blir förutsättningarna sämre för virusets överlevnad vilket gör att det i normala fall klingar av helt till sommaren. ”Översomringen” som märks av nu innebär en ökad risk för smittspridning under hösten och vintern.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste