Oro i Australien och Nya Zeeland efter ett utbrott av mul-och klövsjuka i Indonesien

Sedan de första fallen upptäcktes i maj har utbrottet spridit sig till 23 indonesiska provinser. Nu fruktar myndigheter i Australien och Nya Zeeland för ett utbrott och tar därför till med skärpta biosäkerhetsåtgärder vid sina gränser.

 

Mul-och klövsjuka orsakas av ett Picornavirus och är oerhört smittsamt. Viruset smittar lätt vid direktkontakt mellan djur och även indirekt via till exempel transportfordon, redskap och människor som fått viruset på kläderna. Foto: Ausrine Öhrström

Indonesien har sedan 1986 varit fri från den mycket smittsamma virussjukdomen som drabbar klövbärande djur såsom nötkreatur, svin, getter, får och hjort. Infektionen ger hög feber och blåsbildning på tunga, mule och mellan klövarna. Ett utbrott leder till förödande konsekvenser för kött- och mjölkproduktion och kan leda till en ökad dödlighet bland både dräktiga och unga djur.

Australien är konstaterad fri från sjukdomen och har inte drabbats av ett utbrott på över ett århundrade. Nya Zeeland som har en av världens strängaste inresekontroller har aldrig varit drabbad. Enligt Indonesiens Disaster Management Agency (BNPB), har infektionen hittills konstaterats hos cirka 400 000 nötkreatur.

Förödande konsekvenser för kött- och mjölkproduktion

Myndigheter i Australien uppskattar att ett eventuellt utbrott i landet kan kosta industrin 555 miljarder kronor. Motsvarande beräkningar för Nya Zeeland ligger på 103 miljarder kronor och skulle även innebära att det skulle ta årtionden för industrin att byggas upp igen, rapporterar Asia Times.

Nya Zeelands premiärminister, Jacinda Ardern har uttryckt att mer än 100 000 jobb i industrin står på spel om mul-och klövsjukan kommer in i landet. Damien O'Connor, landets biosäkerhetsminister har jämfört det med en ”domedags sjukdom”.

Resenärer som anländer från Indonesien kommer att få genomgå en mycket strängare inresekontroll. Bland annat har speciella mattor för desinfektion av skor börjat testas som en biosäkerhetsåtgärd, skriver The New Zealand Herald.

Sverige påverkas inte

Utbrottet i Indonesien påverkar inte Sverige. Det som kan hända vid eventuella utbrott i Australien och Nya Zeeland är att importen till EU stoppas.

–Vi gör snabba riskvärderingar när smittor sprids till nya områden. I Sverige finns det ingen oro för ett utbrott i Indonesien. Det finns närmare platser i världen med konstaterad mul-och klövsjuka att vara uppmärksammad på, framför allt i Nordafrika, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste