Ny flexibel kalvbox från Ydre-Grinden

En nyhet som lanserades på Borgeby Fältdagar var en ny kalvningsbox från Ydre-Grinden. Genom att ta bort mellanväggen kan boxarna enkelt göras om från ensam- till gruppboxar.

 

Ydre-Grinden lanserar flexibla kalvboxar. Enligt Ydre-Grinden är det ett system som funnits i Kanada men det är först nu som det kommer till den svenska marknaden. Foto: Isabella Odmark


– Systemet bygger på att man ska kunna hålla kalvarna från att de är nyfödda upp till 150 kilo, och att man kan ha de som enstaka boxar eller som hela stall, berättar Sarah Henry Bergman, säljstöd på Ydre-Grinden. 

I boxarna kan kalvarna hållas individuellt, men sen kan man enkelt dra ut mellanväggarna vilket gör det lätt att para ihop kalvarna två och två, tre och tre eller i hela grupper när det är dags. 

– När man dragit ut alla mellanväggar så kan man även köra in med minilastare vilket gör det smidigare att gödsla ut. Mellanväggarna är tillverkade av plast och är ihåliga, så de är lätta att hantera och så fäster man med en spärr så kalvarna inte kan få upp dem, säger Sarah.

Med alla mellanväggar på plats är boxarna 1100 millimeter breda, och som bakvägg kan man antingen ha en befintlig vägg eller bakväggar tillverkade av plastskivor. 

Välj boxdjup

Och det är inte bara bredden som går att variera, även djupet på boxarna kan man styra själv. Detta då det är enkelt att kapa till mellanväggarna i önskad längd. 

– Ska du ha kalvar upp till 150 kilo för att ha dem i grupphållning så behöver boxen vara två meter djup, men ska man bara ha enskilda kalvar så kan man göra den till 1,4 meter. 

En annan uppdatering är att fronten på boxen är uppdelad i en fast del och en dörr. Samt att dörren är tvådelad. 

– Så man kan öppna och gå in, men nederdelen av dörren är fortfarande stängd så att inte ströet åker ut. Sen kan man öppna hela dörren om man vill gödsla ut. Napphinken sitter på den fasta delen vilket gör att det är lättare att gå in och hjälpa till om kalven behöver hjälp att dricka i början. 

I dörren finns två öppningar för hinkar. 

– Det är för att de inte ska spilla kraftfoder i vattnet eller tvärt om. Som tillval finns ett galler för att minska risken för kladd, säger Sarah. 

Längst bak finns en tittglugg in till boxarna bredvid, för att tillgodose kalvarnas kontaktbehov. 

– Det finns även en platta som tillval som man kan sätta för om de har exempelvis smittsamma sjukdomar. 

Vad är fördelarna med det här systemet?

– Att man inte behöver flytta kalvarna. Håller man dem tre veckor i en ensambox, så kan de vara kvar i samma box men få sällskap genom att man tar bort mellanväggar och öppnar upp. För arbetsmiljön är det positivt att man kan dra ut mellanväggarna och att dessa är lätthanterade, samt att man kan gödsla ut en hel rad eller stall på en gång. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste