Riktar strålkastarljuset på balrivare

Enligt McHale har deras balrivare kommit lite i skymundan i Sverige. Men på Borgeby ville de ta chansen att uppmärksamma dessa, och visade upp balrivaren H460.

 

– Den här balrivaren är en produkt som varit lite i skymundan i Sverige. Här har vår försäljning mest varit inriktad på våra kombipressar, men nu tycker vi att det är dags att sätta strålkastaren på de här, säger Carl Andersson, sälj och marknadsföringsansvarig för Mc Hale Sverige. 
Foto: Isabella Odmark


Enligt Carl Andersson, sälj och marknadsföringsansvarig för McHale Sverige, är ett stort fläkthus det viktigaste för att balrivaren ska kunna klara uppgiften bra. 

– Desto större fläkt man har desto högre kapacitet har du, och desto mer luft har du som kommer med halmen. Många gånger vill man kunna blåsa långt, och med den här kan du blåsa 17–18 meter, säger han och berättar att man med en joystick inne i traktorhytten placerar halmen där man vill ha den. 

En annan sak som är utmärkande på den här är att du kan starta fläkten och rivrotorn, oberoende av varandra. 

– Det gör att startmomentet är mycket längre, och då kan du köra den med en mycket mindre traktor. Så då blir den smidigare. 

Med hjälp av bland annat framkörningshastig­heten på matarbandet och en ”kam” inne i snittrotorn regleras hur mycket halm som kommer in i rivaren. 

– Alla funktioner är hydrauliskt reglerade, berättar Carl.

Vad är fördelarna? 

– I och med att du river halmen så sänker du förbrukningen av halm i stallet med 40–50 procent. Lägger du in hela balar trampas de bara ner, men här kan du strö dagligen, ha en fin ströbädd, rimlig förbrukning och en trevlig miljö för djuren. 

Den passar också bra för utfodring, och det finns ett läge för att riva halm och ett för att riva ensilage. 

– Då går den långsammare men när du fodrar vill du ha materialet fint på foderbordet. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste