Färre vildsvin och minskade skador på jordbruksmark i Jönköpings län

Länsstyrelsen i Jönköpings län gjorde under våren två inventeringar som visar på att skador på jordbruksmark orsakade av vildsvin minskar.

Vildsvin är det djurslag som orsakar störst skada i nästan alla lantbruksgrödor. Foto: Mostphotos

Länets vildsvinsstam har minskat kraftigt sedan regeringen 2019 införde nya regler för hjälpmedel vid jakt. Hjälpmedel handlar om mörkerriktmedel som jägare får använda vid jakt efter vildsvin, rapporterar SVT Jönköping.

– Det gör att man kan komma åt dem mer eller mindre när det är helt beckmörkt. Det har haft en väldigt stor betydelse för jakten och möjligheten att reducera problemen och vildsvinsstammen, säger Ingemar Sjöberg som är viltvårdshandläggare på länsstyrelsen.

I intervjun påpekar Ingemar att en avgörande faktor för att minska vildsvinens skadepåverkan på jordbruksmarken är att det finns ett samarbete mellan lantbrukare och jägare.

Allt svårare för lantbrukare

Trots att länsstyrelsens inventeringar visar på att skadorna orsakade av vildsvin blir färre drabbas ändå lantbrukare. En av de drabbade är Henrik Källner, som driver ett säteri utanför Eksjö. Han märker av att problemen blivit mindre, men har under våren ändå behövt reparera skador orsakade av vildsvinens bök.

– Det finns stora utmaningar i att hantera det där. Varje år får vi fundera på: ”är detta ett fält som är värt att bruka?” för skadorna kan vara så stora. I och med att vi har dyrare bränslepriser och utsäde så kommer det att bli tuffare och tuffare. Vi kanske måste fundera på om vi ska putsa av fältet och inte låta det producera någonting eller om vi ska hantera det, säger Henrik till SVT.

Vildsvin är det djurslag som orsakar störst skada i nästan alla lantbruksgrödor. Totalt förstördes 85 400 ton spannmål av vildsvin 2020, vilket motsvarar 1,4 procent av skörden.
Källa: SCB

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera