Regeringen har beslutat om ny strategi för att stärka människors levnadsförhållanden globalt

Idag 28 juli beslutade regeringen om en ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling, för att stärka levnadsförhållanden för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Bild: Mostphotos

Strategin omfattar 4,3 miljarder kronor vilket innebär att regeringen utökar volymen med 250 miljoner kronor jämfört med tidigare strategi.

Regeringen ger Sida uppdraget att genom utvecklingssamarbetet arbeta för en ekonomisk utveckling som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar, skriver Utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Situationen för människor som lever i utsatthet har förvärrats under de senaste åren. Samtidigt har den extrema fattigdomen ökat och fler människor lider av hunger. Det svenska biståndet ska ge utsatta människor bättre förutsättningar för produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor, vilket är grundläggande för minskad fattigdom och ökad jämställdhet. Även insatser för att mobilisera resurser nationellt ska främjas.

– Världen står inför en global livsmedelskris. Miljoner människor står på randen av svält. Miljoner barn kommer tvingas ur skolan när matpriserna skenar och pengar för skolavgiften saknas. Den extrema hungern ökar nu för första gången på flera decennier och i hungerns fotspår ökar risken för konflikter och flyktingströmmar. Sverige har under det senaste året ökat det humanitära stödet för akuta insatser för att minska matbristen men vi stärker nu också satsningarna på långsiktig livsmedelsförsörjning, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste