Bättre packning med Solikompakt

Att vara med och bidra till bästa foderkvaliteten är fokus i arbetet hos företaget Mammut. För bättre packning i plansilon har de därför tagit fram ensilagepackaren Silokompakt. 

 

Österrikiska Mammut har utvecklat ensilagepackaren Silokompaktor, som enligt företaget ska bidra till snabbare packning samt bättre foderkvalitet. I Sverige säljs produkterna från Mammut av Nordfarm. Foto: Isabella odmark


Företaget Mammut har sitt ursprung i Österrike, och där tillverkas även alla produkter. 

– Det är familjeägt av andra generationen, och det är ungefär 30 personer som jobbar där. Vårt mål är att förbättra ensilagekvaliteten, och göra resultatet till det bästa för lantbrukaren, berättar Karoline Spindler, export och marknadsansvarig på Mammut.

På Borgeby visade de bland annat upp sin ensilagepackare Silokompakt. Den började tillverkas 2020, men visades för första gången i Sverige under mässan.  

– Det speciella med denna är tallrikarna som går djupt ner i fodret, vilket gör packningen mer kompakt, berättar Karoline. 

Eftersom packningen blir mer kompakt, med mindre luft, går det även att packa mer material på samma yta. Att man får bort mer luft bidrar också till bättre ensilagekvalitet, då man minskar risken för mikrobiell tillväxt. 

Ensilagepackaren är tre meter bred och passar enligt Karoline att köra med alla vanliga stora traktorer. Packaren kan även sidoförskjutas hydrauliskt 500 millimeter åt både höger och vänster, för att man inte ska behöva köra för nära silokanten. 

Totalvikten per meter arbetsbredd kan ändras från knappt 600 kilo till drygt 1000 kilo. 

– Du justerar vikten genom att fylla vatten i rullen, i ramen och/eller i draget, berättar Karoline. 

Enligt henne finns två stora fördelar med att använda SiloKompakt. 

– Dels att du är snabbare när du packar ditt ensilage. Och dels att du får bättre foderkvalitet eftersom luften kommer ut ur fodret. Då får du inga problem med att fodret tar värme. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera