Stor efterfrågan på renkött
Ökat intresse för traditionell samisk mat har lett till att efterfrågan på renkött nu är större än tillgången.
Alexander Eliasson bedriver renköttsförädling i Sápmi, som ligger på riksgränsen mellan Sverige och Finland, och berättar att försäljningen tagit rejäl fart efter att restriktionerna för coronapandemin togs bort.
– Skav är det största volymmässigt vi säljer, men sedan är ju suovas och filéer väldigt populärt, säger han till SVT.
Även Ann-Sofie Stålnacke, butiksförsäljare av norrländska produkter i centrala Kiruna, håller med.
– Just nu har vi sålt mycket suovasskav och renytterfilé har ökat jättemycket i försäljning till restauranger.
Men det är inte bara ökad efterfrågan som bidragit. Enligt SVT genererade förra slaktsäsongen de minsta slaktvolymerna sedan Sametinget började föra statistik på 90-talet. Förra årets slaktades 40 528 renar vilket gav 1 025 ton renkött.
Hög efterfrågan och låg tillgång väntas leda till stigande kilopriser på renkött.
– På grund av inflationen och att efterfrågan är större än tillgången, så kommer priserna på kött gå upp till hösten, säger Alexander Eliasson men tillägger att han inte tror det kommer avskräcka kunderna.
– Det ligger i tiden att äta naturkött, som är uppfött fritt ute i naturen, det är populärt.