Finfördelar hö och halm till foder och strö

Haybuster H-835 lanserades 2020, men precis som för många andra nyheter satte corona käppar i hjulet. Premiärvisningen på en europeisk mässa blev därför på årets Borgeby. 

 

Haybustern H835 ska klara att mala runt fem ton i timmen. Den passar till traktorer från 100 hästkrafter och går även att få med elektronisk drivning. Foto:  Isabella Odmark

– Haybuster H835 “Big bite” är en hammarkvarn som används för att finfördela halm och hö för strö eller foder till kor. Den kan också mala majs och spannmål, säger Nick Butze, vice president Haybuster. 

Han berättar att företaget tillverkat Haybusters sedan 1966.

– Den utvecklades av en en svensk amerikan, Joe Anderson. Han behövde spara foder och strö, och hade inte råd med något svinn. Därför fick korna inte sortera ut vissa delar.

Modellen som vi tittar på, en Haybuster H-835, är den minsta av fyra modeller. Enligt Nick är den byggd för den europeiska marknaden. 

– Den passar det svenska lantbruket, gårdar med runt 100 kor. Det är en väldigt flexibel maskin. Man kan köra både torrt och blött material, även gödsel för kompost, säger Nick. 

Genom valet av såll styr man längden på det hackade stråt. Sållen har storlek från 3,18 millimeter upp till 177,80 millimeter, och strået blir ofta hälften av diametern på ringarna i sållen.

Skulle balarna exempelvis vara frusna och svåra att mala har Haybustern ett automatiskt system som korrigerar malningen. 

– För att spara på motorn och spara på traktorn, så den inte behöver jobba så hårt, säger Arne Jansma, projektledare foderkedjan på Nordfarm, som säljer Haybuster i Sverige.

Varför ska man använda en Haybuster?

– När du utfodrar med grovfoder är det en fördel att ha strån som är lika långa. Enligt forskning är 2–2,5 centimeter bra, säger Nick och Arne förklarar vidare: 

– När det är en så kort partikelstorlek kan de inte sortera ut något, då får de i sig det fodret man tänkt. Annars finns risk att de selekterar ut exempelvis halm. 

Arne berättar att man även kan använda Haybustern för att göra eget halmströ.

– Som ett alternativ till såg- eller kutterspån, men man blir inte längre beroende av någon leverantör. Det ska också vara mjukare för korna att ligga på, vilket ger längre liggtid och är bra för mjölkproduktionen.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste