Inga förväntade prissänkningar efter spannmålsavtal

Uppemot 25 miljoner spannmål har suttit fast i ukrainska hamnar på grund av kriget. Igår lämnade det första fartyget med ukrainskt spannmål hamnen i Odessa. 

Fredag 22 juli undertecknades ett avtal mellan Ukraina och Ryssland om att tillåta transporten av spannmål och gödningsmedel genom Svarta havet. Dagen efter att avtalet undertecknades inträffade flera explosioner vid hamnen i Odessa i södra Ukraina. Foto: Mostphotos

För drygt en vecka sedan skrev Ukraina och Ryssland tillsammans med Turkiet och FN på ett avtal som garanterar att lastfartyg får en säker passage genom Svarta havet. Det turkiska försvarsdepartementet skrev i ett uttalande under gårdagen: ”Fraktfartyget 'Razoni', som seglar under sierraleonsk flagg och är lastat med majs, lämnar Ukraina med kurs mot Libanon.”  

Lantmännens spannmålschef Mikaels Jeppson säger i en intervju med Sveriges radio att det här får positiva effekter både för Ukraina och länder som är beroende av exporten. Han tillägger dock att kommande skörden i Ukraina inte kommer upp i normala nivåer utan förväntas ligga på 50–70 procent. 

– Det ser ut att bli en bättre tillgång på spannmål i världen än vad vi trott de senaste tre till fyra månaderna, säger Mikael. 

De senaste 1,5–2 månaderna har priset på spannmål gått ner kraftigt. Priserna har redan anpassats efter förväntningarna att handeln ska öppna och Mikael Jepsson tror inte att det kommer bli några fler prissänkningar. Dessutom tror han att spannmålspriserna kan öka om exporten inte fortsätter som förväntat. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste