Sociala medier används för att beslagta spannmål och solrosfrön i Ukraina

Ryska styrkor i ockuperade områden i Ukraina har systematiskt beslagtagit inte bara ukrainsk spannmål, utan även solrosfrön från lokala bönder.

Ukrainska bönder i ockuperade områden uppger att de tvingats sälja solrosfrön till kraftigt reducerade priser och att de fått sina lager plundrade av ryska styrkor. Foto: Mostphotos

Enligt BBC News har man sett tydliga bevis som visar hur spannmål och solrosfrön transporteras från ockuperade delar i södra och östra Ukraina till Ryssland. I meddelanden från privata och offentliga sociala mediegrupper, och genom samtal med bönder, framkommer det att det verkar som att rysk solrosolja till viss del produceras av ukrainska solrosfrön, en av symbolerna för Ukrainas jordbruk. De två länderna var världens största exportörer av solrosolja 2021, där Ukraina sålde 5,1 miljoner ton olja och Ryssland 3,1 miljoner.  

Ordar via sociala medier

I en stängd WhatsApp-chattgrupp med cirka 500 deltagare ska användare enligt BBC lagt ordar om att transportera spannmål och utsäde från ockuperade delar av Ukraina till Ryssland. Den 18 juli skrev en medlem i gruppchatten "Frö från Chernihivka, Zaporizhzhia-regionen (Ukraina) till Rostov-on-Don (Ryssland). Stora volymer". När BBC kontrollerade telefonnumren som ingick i chatten fann man att numren huvudsakligen tillhörde lastbilschaufförer eller ägare till småföretag inom godstransporter.  

Ryska styrkor, eller folk som samarbetar med dem, söker också efter transportörer i öppna Telegram-chattar. BBC har under täckmantel kontaktat personer efter att ha angivit att de ägde flera lastbilar. En rysk avsändare som letade efter lastbilar för att transportera solrosfrön från sydöstra Ukraina sa till BBC att "solrosfröna inte var stulna". Enligt avsändaren hade den ryska militär-civila administrationen kontrollerat att köpet av solrosfrön hade genomförts på laglig väg genom transparenta transaktioner.  

Plundrade lager

BBC har varit i kontakt med flera ukrainska bönder i ockuperade områden som säger att de tvingats sälja solrosfrön till kraftigt reducerade priser. En bonde säger att han fick sitt lager plundrat i maj och att han då förlorade maskiner och annan utrustning till ett värde på mer än 18 miljoner kronor och en skörd värderat till närmare 9 miljoner kronor.  

– Vi hade 1 200 ton solrosfrön och 860 ton vete i vårt lager, och ryssarna kom och plundrade allt. Först försökte de vara artiga mot vår vakt. De sa: Vi har fått order från vår befälhavare. Men det var oklart vem deras befälhavare egentligen var. De låtsades bara vara trevliga. Sedan lastade de all vår skörd och tog med sig allt. Och vakten, vad kunde han göra? De hade slagit honom.", säger en anonym bonde till BBC. 

Oljeutvinningsanläggningar som destination

Huvudprodukten gjord av solrosfrön är olja. Alla meddelanden och annonser på sociala medier som BBC granskat visade att lastbilar som transporterade ukrainska frön hade ryska oljeutvinningsanläggningar som destination.  

BBC rapporterar också att det finns uppfattningar om att Ryssland också smugglar färdig solrosolja från Ukraina. Samt att oljeutvinningsanläggningen i ockuperade Melitopol används för att producera solrosolja, som sedan transporteras till Ryssland genom Krim halvön. Dock tillbakavisas ryktet av oljeutvinningsanläggningens ägare Serhii Zhelev.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste