Nordeas expert: Inflationstopp i sikte

Inflationen förväntas att vara fortsatt hög under lång tid framöver, men enligt Nordeas chefsanalytiker syns tecken på att en eventuell inflationstopp kan vara i sikte.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker hos Nordea. Foto: Nordea

För första gången på fem månader sjönk bensinpriset under tisdagen till under 20 kronor. Enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson har sjunkande priser på drivmedel påverkats av Opec:s tillfälliga beslut att under sommaren öka oljeutbudet på marknaden. Men enligt honom finns det också andra tecken som tyder på att pristrycket på oljan har toppat. 

– Vi börjar få tidiga indikationer på att toppen i inflationen kanske kan skönjas. Men samtidigt ska man komma ihåg att inflationen är hög och den kommer också att vara fortsatt hög i närtid, vilket gör att Riksbanken är fortsatt rejält stressade", säger Torbjörn till Nyhetsbyrån direkt.  

På senare tid har priset på andra råvaror också sjunkit vilket enligt Torbjörn så småningom bör innebära att inflationstrycket lättar.  

– Det syns fler och fler tecken på att den globala ekonomin går in i en lugnare fas, och då krävs det helt enkelt mindre olja till exporter och produktion och så vidare. Vi kan bli mer och mer trygga i vår bedömning att inflationen faktiskt faller tillbaka så småningom. Givet den utveckling vi ser nu så ökar sannolikheten för att inflationen blir betydligt lägre om ett år, jämfört med i dag, berättar Torbjörn. 

Energipriser påverkar

En stor osäkerhetsfaktor enligt Torbjörn är energisituation i Europa och tillgången till den ryska gasen. Elpriset har en ganska stor direkt effekt på inflationen men också en indirekt genom ökade kostnader för produktion och viss transport. 

– Energipriserna föll visserligen i juli, och ganska mycket också, 10 procent. Terminspriset på el för hösten och vintern har däremot skenat. Terminspriserna är också volatila och hoppar och far mellan veckor, men just nu är de väldigt höga och det drar åt andra hållet vad gäller inflationen, säger han.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste