Hallå där: ”Bondtösen” på SRB-föreningens årsstämma i Haparanda

Alma Håkansson, känd som ”Bondtösen” på Instagram och YouTube, har besökt SRB-föreningens årliga stämma som hölls 1–3 augusti i Haparanda. I år har hon också valts in i föreningens styrelse. 

Alma Håkansson på SRB:stämma. Alma är aktiv på sociala medier där hon delar med sig av sitt liv och tankar som bonde, det går att följa henne på Instagram där hon heter Bondtosen_ eller på hennes YouTube kanal: Bondtösen Alma Håkansson. Foto: Privat

Alma är en hemmakär mjölkbonde från södra Dalsland som nyss tagit examen som Agrotekniker, och som har en förkärlek för röda kor. I början på augusti reste hon norrut i landet för att besöka den årliga SRB-stämman. 

Vad gör man på en stämma? 

– Första kvällen välkomnades alla med mingel och trevliga aktiviteter. Under tisdagen hölls det sedvanliga årsmötesgenomgången där vi gick igenom ekonomin och vilka som skulle vara i styrelsen och valberedningen. En del väljer att avgå och då väljs nya medlemmar in. Under tisdagskvällen bjöds det på trerätters och dans efter att årsmötet var slut. Och under onsdagen åkte vi på ett par studiebesök till SRB-gårdar vilket var spännande att se, berättar Alma. 

Du blev invald i styrelsen för SRB-föreningen, hur känns det? 

– Det känns jätteroligt, det ska bli jättespännande att se vad det kommer med för nya erfarenheter och kontakter.  

Vem vänder sig stämman till? 

– Främst medlemmar, men för många blir stämman som en semester då deras familjer och respektive ofta följer. De är inte med under själva årsmötet utan passar på att turista i närheten. 

Vem arrangerar stämman? 

– Det är ko-klubben i respektive delar av landet som arrangerar detta. Stämman hålls på olika platser varje år vilket är superroligt då man får uppleva många platser i Sverige. Stämman i år var efterlängtad då den behövt skjutas upp på grund av pandemin.  

Vad har varit roligast under dagarna? 

– Roligast har nog varit att se norra Sverige. Jag har aldrig varit så högt upp i landet och det var jättefräckt att se miljön och lära sig om Haparandas historia. Det var också intressant att höra om det nära samarbetet mellan Sverige och Finland som finns där. Efter att årsstämman var slut under tisdagen gick vi över till Finland vilket kändes som en kul grej att man kan göra det i Haparanda.  

SRB-föreningen höll en digital utställning i våras, berätta mer. 

– För att delta i utställningen skickade man in foto och video på djuret med information så som ålder, härstamning och laktationsnummer. Under stämman presenterades utställningen och deltagarna belönades med priser.  

Almas tredjekalvare fick en blågul rosett. Foto: Privat 

Skickade du in några bidrag? 

– Jag skickade in tre bidrag. En av mina kvigor kom på en tredje placering och fick också hedersomnämnande i den digitala utställningen vilket är jättekul. Jag hade också med en andrakalvare som kom på en andra placering. Och så skickade jag även in en tredjekalvare som vann sin klass vilket var extra roligt för jag fick gå fram och ta emot en blågul rosett, säger en glad Alma.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste