Högre prisökning i juli än under hela förra året

Under juli månad steg matpriserna med i genomsnitt 1,5 procent, vilket är mer än hela förra året och den näst högsta prisökningen som företaget Matpriskollen har registrerat.  

Dyrare mat till följd av ökande kostnader. Foto: Mostphoto

De varor som ökade mest i pris under juli var lantkorv och avokado, som båda steg med närmare tio procent. Även priset för ost och mjölk steg med sju respektive fem procent. Bara i maj har den genomsnittliga prisökningen varit högre, skriver Dagens Nyheter. 

MEJERI, OST OCH KÖTT 

Hittills i år har priserna på matrelaterade produkter ökat med i genomsnitt 10,3 procent enligt Matpriskollen. Bakom prishöjningarna ligger de ökande kostnaderna för råvaror, energi och transporter som är en följd av coronapandemin och Rysslands invasion i Ukraina. Att den svenska kronan blir allt svagare gentemot dollarn och euron är också en bidragande faktor.  

De varor som ökat mest i pris i år är mejeriprodukter, ost och kött. Exempelvis har matfett stigit med 25,5 procent, Créme Fraiche och gräddfil med 24,9 procent samt kyckling med 23,8 procent sedan januari enligt Matpriskollen.  

FLER LÄNDER 

Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, tror att priserna kommer fortsätta uppåt och landa på en 15 procentig ökning totalt i år. En av anledningarna menar han är att det finns en eftersläpning, då dagligvaruhandeln har långa ledtider och det tar tid innan kostnadsökningar slår igenom i butik.  

Sverige är långt ifrån det enda landet som upplever ökande matpriser. Enigt siffror från OECD, som är en internationell organisation för ekonomiskt samarbete och utveckling, ökade matpriserna i juni i organisationens 38 medlemsländer med 13,3 procent. Det är den största ökningen sedan 1975.  

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste