”Det som räknas är det som ligger på foderbordet”

Tävlingen Årets Vallmästare fyller i år 20 år. I år blev det dubbla prisutdelningar på Borgeby till följd av pandemin. 

 

Lisbeth och Tomas Riberth tillsammans med Markus Brisbo i ett panelsamtal om hur man lyckas bli duktig på vallodling. Foto: Carolina Wahlberg


Markus Brisbo fick priset Årets Vallmästare 2022 med följande motivering:

”Vallfodret är motorn hos Markus Brisbo på Östergården i Brismene. En integrerad produktion med både mjölkkor och ungtjurar ställer stora krav på vallfodret. På gården utfodras en skörd i taget, vilket ökar behovet av att få in en hög och jämn kvalitet, som inte ger onödiga störningar vid foderbyte. En hög mjölkavkastning och god tillväxt på ungtjurarna visar att gården lyckas med sin strategi, som är genomtänkt hela vägen från insådd till servering. För detta belönas Markus Brisbo med titeln Årets Vallmästare 2022.”

Tidigare i år prisades Markus även som Årets mjölkbonde. 

– Det går bra nu! Jag är supernöjd. Det är helt otroligt, sa han och lyfte alla på gården som hjälper till vid skörd. 

Även Vallmästarna 2021, Lisbeth och Tomas Riberth från Guarp, fick ta emot sitt pris i år, då prisutdelningen inte kunnat hållas officiellt tidigare på grund av coronapandemin. 

Vallen är motorn

Efter prisutdelningen hölls även ett panelsamtal med vinnarna och representanter från branschen om hur man lyckas med sin vallodling. 

– Vallfodret är motorn i min plånbok. Det är viktigt att få in ett bra grovfoder så att korna mjölkar bra. Ett sådant här år är det jätteviktigt. Att odla bra vall är det billigaste sättet att få mjölk. Men det gäller att förnya sin vall också, sa Markus. 

På hans gård får både mjölkkorna och de växande tjurarna samma grovfoder. Det fungerar bra och är ett sätt att kunna minska kraftfodret till tjurarna. 

Hålla koll

På frågan varför de lyckas bra med vallen svarade Markus: 

– Packa, packa, packa. Det är viktigt att vara ute i tid och vi skördar med hög stubb. Efter tio dagar går vi och tittar till plansilon så att det ser bra ut. För det räknas inte förrän det ligger på foderbordet. Det är då kvalitén och allt ska vara tipptopp. Det är också viktigt att vara tidig in på andraskörden.  

Lisbeth Riberth menade att nyckelordet är tajming. 

– Jag lägger mycket tid och kraft på att bevaka väder och väderprognoser. Där har vi lyckats sanslöst bra under de 20 år vi varit vallbönder, det är en gång vi har fått regn i vallfodret. Men det är många skördar kvar det här året så det kanske ändra sig. Tajming handlar också om samarbete med maskinstationen. 

Tips till andra som vill bli bättre på vall?

– Var på hugget och kör lite tidigare än vad ni tänkt. Och var noga när du har täckt silon, gå och titta till den så att allt ser bra ut. Det som räknas är det som ligger på foderbordet, sa Markus. 

Moderatorn Linda Grimstedt frågade paneldeltagarna vad som utmärker gårdarna som vinner. 

– Man är på, och är ute i ganska god tid. Man har inte för långa intervaller mellan skördetidpunkterna. Det har väldigt stor betydelse. De är duktiga och intresserade. Det är rätt många som letar efter mängden. Men du får inte utvecklingen i din produktion om du bara tittar på mängd, sa Torbjörn Lundborg, produktionsrådgivare Växa Sverige.

– När jag ringde till Markus och frågade vad du har för strategi, så var du så tydlig och snabb i ditt svar. Det har jag tänkt på mycket efteråt att det är viktigt att man har en god strategi i sin vallodling. Att man känner sig trygg i den och att den passar produktionen som man har, sa Anett Seeman, produktionsrådgivare Nöt, Gård & Djurhälsan, som satt i juryn. 

Linda af Geijersstam vice ordförande Svenska Vallföreningen svarade planering, planering, planering. 

– Sedan tror jag att de som lyckas bra är noggranna och flexibla. Man har en strategi, men man kan också växla om. Och så är de väldigt kunniga. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste