Drivmedelspriserna fortsätter neråt

Under fredagen sänktes priset på både bensin och diesel. En sänkning som främst tros beror på fallande världsmarknadspriser och lägre dollarkurs.

Efter Rysslands invasion i Ukraina skenade drivmedelspriserna, och dieseln låg som högst på drygt 28 kronor per liter. Nu har priserna fallit tillbaka något, och efter fredagens sänkning kostar dieseln 23,41 kronor per liter. Bensinpriset är tillbaka på samma nivåer som innan kriget. Foto: Mostphotos

Under tisdagen sänkte flera drivmedelskedjor priset på både diesel och bensin, och under fredagen kom ännu en sänkning. Bensinen sänktes med 60 öre till 19,33 kronor per liter och  priset för diesel sänktes med 45 öre till 23,41 kronor per liter. Priserna avser rekommenderade riktpriser på bemannade stationer.

Enligt Dagens Industri har flera kedjor även sänkt priset på andra bränslen. Bland annat har Cirkel K sänkt priset på HVO100 med 55 öre till 29,07 kronor per liter och man har även sett sänkta priser på såväl fordonsgas som E85.

– Sänkningarna beror främst på fallande världsmarknadspriser och även något lägre dollarkurs, säger Stefan Samuelsson, chef för affärsområdet Retail på drivmedelskedjan St1 till Di.

Hur prisutvecklingen kommer att fortsätta är enligt Stefan omöjligt att förutspå, eftersom det är många faktorer som påverkar.

Något som enligt Dagens Industri påverkat priset på drivmedel i Sverige är skatten, då skatten på bensin och diesel sänktes tillfälligt den 1 maj med 1,81 kronor per liter. Den tillfälliga sänkningen gäller fram till den sista september.

– Skattesänkningen fick omedelbart stort genomslag med sänkta priser vid pump. Så om skatten höjs igen efter september så kommer det absolut att leda till rejäla prishöjningar, säger Stefan Samuelsson.

Vid 13-tiden på fredagen låg priset för Nordsjöoljan Brent på 94,05 USD/fat dollar per fat.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste