Vikten av att packa och täcka rätt

Temat på årets mässa var vall och grovfoder. På temaområdet fanns många odlingsförsök, seminarier och utställare. Bland annat hade man byggt upp en plansilo och visade upp effekter av ensileringsmedel och bra täckning.

 

Fredrik Eide från Torsil ensileringsmedel och Torbjörn Runesson från Trioworld i samtal om hur man på bästa sätt ensilerar. Foto: Carolina Wahlberg


HIR Skåne hade tillsammans med Lantmännen samt företagen Torsil och Trioworld, gjort ett projekt för att provensilera i en plansilo inför mässan. Fredrik Eide från Torsil ensileringsmedel berättade att man haft en del utmaningar med projektet, bland annat dåligt väder och mycket lusern i blandningen vilket gör den svår att ensilera, men att det ändå var möjligt att se tydliga skillnader mellan de båda facken i plansilon. 

– I det vänstra facket har man använt ett ensileringsmedel från Torsil och så är det obehandlat i det högra facket. Då ser vi de stora effekterna som ett ensileringsmedel har. Man har ett mycket mer hygieniskt och välsmakande ensilage på vänstersidan och på höger är det mer nedbrutet, mer smörsyra, flugor och mygg överallt, sa Fredrik. 

Håller näringen

Förutom att lukta och känna kan man mäta pH för att säkerställa kvalité. Om man har ett ensileringsmedel blir pH mycket lägre och enligt Fredrik håller näringsvärdena bättre.  

– Man ser framför allt att energiskillnaderna mellan de båda facken är 1 MJ, det motsvarar ungefär 1 kilo kraftfoder per ko och dag. Det visar väldigt tydligt att någon form av ensileringsmedel förbättrar ensilaget kraftigt, sa Fredrik. 

Han berättade att Torsil forskar mycket kring förluster i ensileringsprocessen. 

– De senaste 30 åren har vi blivit mycket bättre på att hacka och packa. Vi har bättre plast och vi täcker bättre. Så vi har blivit mycket bättre på att ensilera. Men så fort du öppnar silon kommer luften och då kan det bli dåligt fort och då måste man ha ensileringsmedel, säger Fredrik.

Täck bra

På plats fanns även Torbjörn Runesson från Trioworld och pratade om vikten av att täcka fodret bra. Han rekommenderade vakuumfilm som ett första följsamt lager, under den vanliga plasten. Sedan nät och gravel sacks som tyngd uppe på ytan. 

 – Hur man täcker, det är det viktigaste. Och på vintern är det viktigt att du har en plast som inte går sönder när man tar i den och att du kan gå på den, sa Torbjörn, som även berättade att plasten från Trioworld i dag innehåller upp till 80 procent återvunnet material.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 06 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste