M kallar energi- och digitaliseringsministern till näringsutskottet

Nu kallar Moderaterna energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar till riksdagens näringsutskott den 18 augusti. Anledningen är att de vill få ett svar på vilka åtgärder regeringen planerar att vidta för att minska risken för att hushåll och företag ska kopplas bort från elnätet i vinter.

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. Foto: Magnus Liljegren

Svenska Kraftnät har varnat för att det finns en risk att hushåll och företag kommer bli bortkopplade från elnätet i vinter, speciellt i södra Sverige, när efterfrågan på el är som störst. Detta då det kan uppstå situationer där den inhemska elproduktionen är för låg för att möta behovet och vi samtidigt inte kan importera tillräckligt med el från andra länder.

Moderaterna skriver i ett pressmeddelande att regeringen inte har vidtagit några akuta åtgärder för att minska riskerna, och inte heller gett det i uppdrag till Svenska Kraftnät som är systemansvarig för kraftsystemet. Man menar också att Khashayar Farmanba varit otillgänglig för debatt eller diskussion om hur situationen ska lösas, och därmed väljer man att kalla honom till mötet i riksdagens näringsutskott i mitten på augusti.

– Det är anmärkningsvärt att energiministern tycks prioritera valkampanj framför att utöva sitt ämbete och faktiskt vidta åtgärder för att minska risken för att Sverige med full kraft tvingas möta den värsta elkrisen i modern tid i vårt land under vintern. Det är på sin plats att han dyker upp i näringsutskottet och redogör för vilka akuta åtgärder regeringen tänker vidta för att minska risken för att hushåll och företag kopplas bort från elnätet mitt i smällkalla vintern säger Moderaternas Carl-Oskar Bohlin som ordförande i riksdagens näringsutskott.  

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Traktorers utveckling och funktionerna vi inte tänker på att vi använder

Krönika: Sedan den första traktorn började att tillverkas i slutet på 1800-talet så har maskinen utvecklats på många olika sätt för att följa med utvecklingen i de agrara näringarna. Självklart i framför allt motoreffekt och växellådor men samtidigt har även ett intensivt arbete pågått med olika funktioner för att förbättra förarkomfort, effektivitet, säkerhet och design.

 

Kommentera