Extrema elprisrekord under tisdagen

Elprischocken accelererar. Idag har elområde SE3, i stort sett norra Götaland och Svealand, rekordhögt dagspris på el, men det är inget mot morgondagen.

Vi har nu i södra Sverige passerat nivån där bränslekostnaden dagtid är lägre för en bensin- eller dieselbil än för en elbil och det är billigare att producera egen el från litet dieselaggregat än att ta el från elnätet. 

Foto: Michael Persson, Mostphotos

Dagsmedelpriset i SE3 är på tisdagen rekordhöga 518 öre per kilowattime, eklusive elcertifikat, elbolags påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. Utöver det rörliga elpriset betalar du som elkund också en fast månadsavgift och överföringsavgift till nätägaren.

I elprisområde SE4 är priset under tisdagen detsamma som i SE3. Under kvällen passerar konsumentpriset i SE4 hela 10 kr inklusive alla skatter och avgifter. 

I mellersta och norra Sverige kommer elpriset att vara högre än vanligt, 42 öre, exklusive allt. 


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vad är det som (inte) händer?

Krönika: Året var 1797. De första försäkringarna mot hagelskador på skördar i Europa började ta form. Hagelskurarna kunde ge betydande ekonomiska konsekvenser för den enskilde lantbrukaren och en förlorad produktion innebar svält för samhället. En försäkringslösning bidrog till att hjälpa lantbrukarna att möta meteorologiska fenomen, där yrkeskunskapen inte kunde påverka utfallet av skörden. Hur har försäkringslösningarna inom detta område utvecklats de senaste 225 åren?

 

Kommentera