Extrema elprisrekord under tisdagen

Elprischocken accelererar. Idag har elområde SE3, i stort sett norra Götaland och Svealand, rekordhögt dagspris på el, men det är inget mot morgondagen.

Vi har nu i södra Sverige passerat nivån där bränslekostnaden dagtid är lägre för en bensin- eller dieselbil än för en elbil och det är billigare att producera egen el från litet dieselaggregat än att ta el från elnätet. 

Foto: Michael Persson, Mostphotos

Dagsmedelpriset i SE3 är på tisdagen rekordhöga 518 öre per kilowattime, eklusive elcertifikat, elbolags påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. Utöver det rörliga elpriset betalar du som elkund också en fast månadsavgift och överföringsavgift till nätägaren.

I elprisområde SE4 är priset under tisdagen detsamma som i SE3. Under kvällen passerar konsumentpriset i SE4 hela 10 kr inklusive alla skatter och avgifter. 

I mellersta och norra Sverige kommer elpriset att vara högre än vanligt, 42 öre, exklusive allt. 


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera