I höst upphör skattesänkningen på bensin och diesel

I våras beslutade riksdagen att tillfälligt sänka skatten på bensin och diesel fram till sista september. Trots att drivmedelspriserna är fortsatt höga kommer ingen förlängning enligt finansminister Mikael Damberg.

I våras när drivmedelspriserna skenade beslutade regeringen att införa en skattesänkning på bensin och diesel som gäller fram till sista september. Därefter kan drivmedlen bli nästan två kronor dyrare per liter vid pump. Foto: Mostphotos

Det var den 1 maj som skatten på diesel och bensin sänktes vilket medförde att priset vid pump sjönk med 1 krona och 80 öre den dagen. Därefter har priserna på världsmarknaden fluktuerat kraftigt, och så även drivmedelspriset. När detta skrivs har man senaste dagarna återigen sett en kraftig ökning av dieselpriset.

Finansminister Mikael Damberg (S). Foto: Kristian Pohl 

Riksdagens beslut om sänkt skatt klubbades att gälla fram till och med sista september, och beräknades kosta staten runt sex miljarder i minskade skatteintäkter. Nu närmar sig sista september, och enligt finansminister Mikael Damberg kommer man inte att förlänga perioden för skattesänkningen. Det rapporterar Dagens Industri.

– Riksdagen har ju tagit ställning för att det är en tillfällig åtgärd, säger Mikael Damberg (S) till TT.

Enligt Finansministern kommer riksdagen samlas igen först den 27 september, vilket medför att riksdagen inte kommer kunna behandla något eventuellt krav på förlängning före det att sänkningen löper ut. Enligt Dagens Industri ska det heller inte finnas något skarpt krav på riksdagen att ta upp frågan.

Mikael Damberg ska dock ha aviserat att skatten på drivmedel inte kommer att justeras upp med inflationen vid årsskiftet, något som annars normal ska ske.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste