Viktigt meddelande till allmänheten

Krönika: Hur har din sommar varit? Slentrianmässigt kommer säkert svaret från de flesta att vara ”bra, och din då?”. Några anekdoter och roliga händelser kanske utbyts och sedan går livet vidare. Men brukar du stanna upp och ge dig tid att fundera över vad du upplevt och vilka intryck du tar med dig? Med torka och skenande energipriser har jag längs vägen på årets bilsemester genom Europa funderat över synen på lantbruket i länderna och beredskapen för ändrat klimat.

 

Att Frankrike är en av världens största producenter av vete blir tydligt när man ser de enorma fälten mot horisonten på båda sidor vägen från Luxemburg till Champagnedistriktet. Torkan gör sig påmind genom de återkommande stora tomma dammarna för regnvatten längs vägen. Att åka genom landskap i Belgien med välmående villakvarter som har aktiva lantbruk med djurproduktion alldeles inpå knuten ger en charmig blandning av stad och land. Varför just dessa två exempel? Jordbrukets andel av BNP är ungefär densamma i Sverige och Frankrike (1,4 procent respektive 1,6 procent) och ungefär hälften i Belgien. Men det ögat hos allmänheten ser hos våra europeiska grannar, medvetet eller undermedvetet, är en närvarande och viktig resurs i samhället. Hur kommer det att påverka lantbruket i dessa länder vid framtida utmaningar?

Lördagarnas torghandel i franska Moissac är en viktig mötesplats för konsumenter och lokala producenter. Besökarna är beredda att betala för det närproducerade och tiden är avsatt i kalendern. Framåt lunchtid börjar brödet ta slut trots att det är dubbla priset mot att handla i matbutiken Intermarché 20 meter bort. Det finns en djupt rotad tradition att handla lokalt som det tagit generationer att bygga upp. Ska man ändå bli orolig över den höga medelåldern på torget? I Sverige har intresset för REKO-ringar minskat. Har vi hunnit skapa en tradition ännu?

Första kvällen på målet för resan i södra Frankrike finns inget vatten i kranarna. Vi får höra att det beror på det låga vattentrycket till följd av torkan. Det visade sig som tur var bero på ett tekniskt fel, denna gång… Någon dag senare försvinner elen under en period. Man hinner fundera en del om framtiden när man står inför faktum att el och vatten saknas i den 40 gradiga värmen. Det moderna samhället är sårbart och vi behöver i alla länder fundera på hur vi ska förbereda oss för en kris, inte minst företagen på landsbygden med den livsviktiga uppgiften att producera mat.

Slutligen en helt annan reflektion, låt vara banal i sammanhanget: Franska parkeringshus är inte gjorda för en Volvo V90.

 

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades fredag den 02 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste