Regeringen varnar för akut finanskris på måndag

Plötsligt, idag lördag kallade regeringen till presskonferens med Riksbanken och Finansinspektionen för att varna för en potentiell svensk finanskris redan på måndag. 

Skärmdump från presskonferensen 2022-09-03.

Finansminister Mikael Damberg menar att i ett värsta-scenario kan svenska hushåll och företag riskera att förlora sina besparingar och inte kunna betala räkningar, om inte regeringen och myndigheter ingripit nu i helgen. "Det råder ingen tvekan om att vi nu står vi inför en krigsvinter", uttalade statsministern. 

Inte ens SVT:s inrikespolitiska kommntator Mats Knutsson visste inför presskonferensen vad den skulle handla om och var förvånad över att statsministern Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg skulle hålla presskonferens med oberoende Riksbanken och Finansinspektionen såhär inför valet. 

Grunden för kommande veckas potentiella svenska finanskris sägs vara de enorma säkerheter som aktörer som handlar med energikontrakt på börsen (t .ex. elbolag och banker) tvingas ställa, i spåren av de höga elpriserna. 

Regeringen söker vid extrainsatt sammanträde på måndagen stöd för att bemyndiga myndigheter att ställa likviditetsgarantier på hundratals miljarder kronor., till aktörer i energikontrakt på de finansiella marknaderna. Garantierna förelås också i steg 2 utökas till att omfatta aktörer i Norge och Baltikum.

Bakgrunden till dagens akuta presskonferens sade Magdalena Andersson vara gårdagens besked att gasflödet genom Nord Stream 1 till Tyskland, efter tre dagars påstått underhållsarbete, inte kan återupptas nu p g a att läckor hittats. Enligt nyhetsbyrån Reuters har dock det ryska gasbolaget Gazprom lovat att skicka mer gas till Tyskland via Ukraina. Det gasflödet har ökat under lördagen. 

Stefan Ingves, riksbankschef säger att han inte ser att detta ska påverka penningpolitiken i övrigt. 

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 03 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Hur stora risker är du beredd att ta?

Krönika: Reflektion, ett ord som gärna dyker upp runt varje årsskifte. Vad gjorde jag bra och vad gjorde jag mindre bra under det gångna året. Och framförallt vad lärde jag mig av att analysera mina beslut och hur kommer jag att använda denna nyvunna kunskap eller insikt. Blir det ett förändrat beteende eller bara ett konstaterande att rätt eller fel beslut fattats. Är det så att vi i oroliga tider behöver reflektera och agera oftare än vid ett normalläge; vad det nu är?

 

Kommentera

Senaste