Den inre kompassen

Krönika: Söndagen den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Då har vi med rösträtt möjlighet att göra vårt val bland de partier och personer som vi vill ska representera oss i de olika salarna.

 

Man hör inte sällan klagomål från folk som är uppretade på än det ena än det andra, och när man ”provtrycker” dem lite genom att fråga hur de röstat historiskt är svaret ofta ”äh jag röstar inte, det är ingen idé”. Då kan jag tycka att man i någon mån också avsäger sig rätten att klaga.

Vilken nyhetssida eller tidning man än öppnar får man valfläsk kastat i ansiktet från alla håll på den politiska skalan. Det är allt ifrån att stoppa kriminaliteten och leda klimatomställningen till att sänka bränslepriserna, sätta skolan först och så vidare.

Oavsett om man lutar åt höger eller vänster eller tillhör den nu så kallade breda mitten så är mitt råd att man ska sätta sig ner på kammaren och ordentligt fundera igenom vad man tycker själv, liksom innerst inne. Det är naturligtvis inte enkelt då det är oerhört många frågor att ta ställning till. En sak är klar, och det är att när man testar alla dessa olika valkompasser som finns runt omkring på olika hemsidor så ska man vara väl medveten om vem som har satt ihop dem och är avsändare. Det är ju inte ovanligt att man får olika svar i olika valkompasser. Men allt baseras ju naturligtvis på vilken inriktning frågorna har.

Jag tror att vi alla besitter en slags inre kompass. En känsla som talar om för oss och styr oss i vad vi tycker är rätt och fel. Vissa kompassriktningar i vissa frågor är baserade på livserfarenhet och baserat på det drar vi slutsatser om hur vi vill eller inte vill att framtiden ska se ut. Andra kompassriktningar är baserade på vår förmåga att empatiskt sätta oss in i andra människors förutsättningar och liv. Oavsett varåt kompassen pekar tycker jag att det är rimligt att man ifrågasätter sina egna tankar. Vilka frågor är viktigast för mig? Har utvecklingen historiskt gått åt rätt håll? Är det rimligt att tro att personerna som jag har möjlighet att rösta på kommer att genomföra det de lovar?

Jag bodde några år tillsammans med min familj i USA och hade flyttat dit några månader innan valet 2016 då Donald Trump blev vald president. Något som för mig kom som en slags ögonöppnare var att väldigt många vi kände i området där vi bodde och folk på kontoret jag jobbade på inte röstade på den personen man trodde skulle göra det bästa för landet. Rösten föll på det ena av två dåliga alternativ, för att se till att det andra alternativet inte skulle få jobbet. I någon mån en slags missnöjesyttring. Med mer och mer polarisering och större bredd mellan höger och vänster är det inte otroligt att många resonerar på samma sätt även här i Sverige i september.

Bry dig inte om de olika partiernas försök att tvinga på dig vilka frågor som är viktigast utan fundera igenom vad som är viktigast för dig själv. Ifrågasätt varför du tycker det är viktigast och välj det parti/den personen du tänker rösta på utifrån det. Den första frågan jag personligen ställer mig själv är om jag tycker att Sverige som land är på rätt inslagen väg och om det är bättre i dag än det var för fyra år sedan…

 

Christian Johnsson
Skogsingenjör

Artikeln publicerades tisdag den 06 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste