Storbritannien begränsar energikostnaderna

Ännu ett grannland har sjösatt stödprogram mot skenande el- och gaskostnader för hushåll och företag. Storbritannien tar upp lån för att kraftfullt sänka kostnaderna för brittiska hushåll under två år. Även företag ska få stöd och gas- och oljeproduktionen i Nordsjön ska stimuleras.

Mostphotos
Storbritannien har valt väg i energikrisen. Foto: Mostphotos

Redan i juli och nu i september har åtta miljoner hushåll med låg inkomst fått 650 brittiska pund (cirka 8 100 SEK) var genom stödpaketet "cost-of-living support package".

Härutöver har fler stöd för ökade levnadskostnader effektuerats, bland annat ett engångsbelopp om 400 pund (cirka 5 000 SEK) till varje hushåll, för att mildra ökade energikostnader. 

Nu kommer ett mer långsiktigt stöd, som sänker energikostnaden så att att ett genomsnittligt hushåll är garanterat att inte betala mer än 2 500 pund (31 250 SEK) per år för sin el och gas. Exakta beloppet påverkas av hur stor el- och gasförbrukningen är. 

Detta stöd gäller för två år. Med stödet dubblas energikostnaden för ett genomsnittligt hushåll. Utan stödet beräknas det ha tredubblats. 

Stödet kallat "The Liz Truss energy plan", börjar gälla från första oktober i år. Det finns fortsatt en del oklarheter om hur programmet ska fungera för dem med fasta elprisavtal, dem som eldar med olja, boende i mobile home-parker där energin ingår i platshyran och så vidare. 


Stöd till företag
Företag och offentliga organisationer ska också omfattas av stöd för att hantera kraftigt ökade energikostnader. Stödprogrammet för företag beräknas omfatta 100 miljarder pund (cirka 1 250 miljarder SEK). Exakta utformningen av stödet till företag är ännu mycket oklart. Det planeras gälla i sex månader, med en revidering efter tre månader, för att se att det bäst gynnar dem som bäst behöver det. 
 

Stor belastning på statsfinanserna
Kostnaden för "The Liz Truss energy plan" beräknas kunna bli 150 miljarder pund, cirka 1 875 miljarder svenska kronor. Stödpaketet är en chansning, då det inte finns något tak för hur mycket det kan kosta brittiska staten. Det beror av hur höga energipriserna blir under de kommande två åren. 


Vill öka produktionen av olja och gas
Redan kommande vecka kommer Storbritannien att hålla en ny auktion för prospekteringslicenser för gas och olja i Nordsjön, i ett försök att öka produktionen. 

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 11 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera